Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čo s natrhnutými, opratými či roztrhanými peniazmi?

Určite sa to stalo už mnohým. Ani si to nevšimnete a zrazu máte v peňaženke poškodenú papierovú bankovku, prípadne ste nejakú tú stokorunáčku nechtiac vyprali či natrhli. Čo s ňou potom urobiť? A čo v prípade, že sa vám to stane s bankovkou v cudzej mene?

Ak sa vám náhodou odtrhne roh bankovky, alebo sa celá roztrhne a následne ju zlepíte, môže sa stať, že vám ju pri platení či už v obchode alebo reštaurácii nemusia zobrať. Preto si odtrhnuté časti radšej odložte a navštívte Národnú banku Slovenska (NBS), prípadne nejakú inú komerčnú banku. Podľa zákona sú vám povinné na požiadanie poškodenú bankovku vymeniť, nie však každú.

Eurá či doláre
Ak ste si z cesty doniesli poškodenú bankovku v eurách a navštívite banku s nádejou, že sa vám ju bez problémov podarí vymeniť, môžete odísť sklamaný. Znie to možno paradoxne, veď bankovky v cudzej mene banky predávajú, no vymeniť vám poškodenú bankovku nie sú povinné. Podľa slov Igora Baráta z NBS „sa povinnosť výmeny netýka bankoviek a mincí cudzej meny, zákon to jednoducho neustanovuje. To však bankám alebo zmenárňam nebráni, aby takúto výmenu dobrovoľne robili, v praxi to však väčšinou nevykonávajú“. Čo vám teda zostáva? Vycestovať do krajiny, kde je daná mena platnou menou a zameniť ju v tamojšej centrálnej či komerčnej banke.

Naše bankovky
V prípade ich poškodenia by ste s výmenou problémy mať nemali. „Ak je bankovka poškodená mierne, napr. natrhnutá, vypratá, pokrčená, s odtrhnutým rohom, mierne zafarbená (nie však červenou) a pod., vymeníme ich bezplatne,“ hovorí Andrea Kollárová z HVB. Podobne postupujú i iné banky. Vo všeobecnosti platí, že ak je bankovka roztrhaná na viac kúskov, musí ich plocha presahovať polovicu celkovej plochy bankovky. Ak predložíte iba časť poškodenej bankovky, táto musí tiež presahovať 50 % plochy pôvodnej celej bankovky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu