Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Od 1. apríla môžu farmári podávať žiadosti o priame platby

BRATISLAVA - Žiadosti na priame platby, platby v znevýhodnených oblastiach a platby na plodiny na ornej pôde, tabak a chmeľ a v tomto roku prvýkrát aj na osobitnú platbu na cukor, môžu poľnohospodári podávať od 1. apríla do 21. apríla.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) pritom už predtlačila viac ako 13 tis. žiadostí subjektom, ktoré žiadali o podporu ešte v minulom roku a rozdistribuovala ich na jednotlivé regionálne pracoviská. Ako informoval na štvrtkovom stretnutí s novinármi minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, každý poľnohospodársky subjekt podá jednu sumárnu žiadosť. Tí, čo si nestihnú podať žiadosti do 21. apríla, môžu tak urobiť ešte do 16. mája. Za každý deň omeškania sa však zníži žiadaná suma o 1 %. Po 17. máji už PPA žiadne žiadosti prijímať nebude. Ako Simon zdôraznil, kvôli záplavám treba túto skutočnosť uviesť už pri predkladaní žiadosti.

Podľa Simona je objem podpory pre rok 2006 o 1 mld. Sk vyšší ako v minulom roku, dosahuje takmer 11 mld. Sk. Podpora obsahuje priame platby, platby v znevýhodnených oblastiach a osobitnú platbu na cukor. "Na domáce podpory máme 395 mil. Sk," povedal Simon. Ministerstvo pôdohospodárstva SR by chcelo navýšiť priame platby o zhruba 1,5 %, na čo by chcelo využiť prostriedky Slovenského pozemkového fondu vo výške 200 mil. Sk. "ČR, Maďarsko a Poľsko majú 65 % platieb, Slovensko má len 54 % platieb. Tento 11-percentný rozdiel je z hľadiska konkurencieschopnosti značný, pričom táto úroveň sa v uvedených krajinách spresnila v posledných týždňoch," dodal Simon. Pôdohospodárska platobná agentúra vyplatila v decembri minulého roka za vlaňajšie priame platby zatiaľ 9,5 mld. Sk. Niektoré platby však ešte nie sú vyplatené, čo by sa podľa Simona malo doriešiť do mája tohto roka.

Ako Simon ďalej povedal, MP je spokojné s cukrovou reformou ako aj so zachovaním produkcie cukru na Slovensku. "Slovenské cukrovary, a.s. chcú totiž v tomto roku kúpiť 2 700 ton cukru, čo považujem za pozitívny signál, že produkcia cukru a cukrovej repy ostane v SR zachovaná," skonštatoval. Podľa Simona pôsobia platby pre poľnohospodárstvo pozitívne na rozvoj vidieka, zamestnanosti a celý región, preto je dôležité, aby tieto platby ostali zachované.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu