Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Práca nadčas: Na akú odmenu máte nárok?

Napriek tomu, že sa usilujete, niekedy musíte vybaviť toľko úloh, že vám na to osemhodinový pracovný čas nestačí. Nezostáva vám teda nič iné, ako zostať v zamestnaní o niečo dlhšie a dokončiť si to, čo potrebujete. Určite každému v tejto súvislosti napadne otázka, či mu zamestnávateľ zaplatí nadčasy. Čo by ste ohľadne práce nadčas mali vedieť?

V prvom rade si treba uvedomiť, že zamestnávateľ vám prácu nadčas môže buď nariadiť, alebo sa na nej s ním môžete dohodnúť. Nikde nie je stanovené o akú formu by malo ísť - takže je jedno, či to bude ústne, alebo písomne. Musí však ísť o výkon nad stanovený týždenný pracovný čas a mimo rozvrhu pracovných zmien. Avšak nariadenie ani dohoda nie sú možné, ak ide o mladistvých zamestnancov - teda ľudí mladších ako 18 rokov.

Aký rozsah je možný
Ako sme sa dozvedeli v advokátskej kancelárii Hencovský & spol., práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere 8 hodín týždenne v období najviac 4 po sebe nasledujúcich mesiacov, ak sa so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období. Podľa Zákonníka práce možno prácu nadčas nariadiť najviac v rozsahu 150 hodín za kalendárny rok s tým, že zamestnanec ju musí vykonať či chce, alebo nie. Ak by však mala tento stanovený čas presiahnuť, je na to potrebný súhlas pracovníka, ktorý ju môže i odmietnuť. V prípade dohody by sa počet hodín nadčasov mal pohybovať do 250 hodín ročne. Ničím výnimočným nie sú situácie, keď zamestnanci za výkonom svojej práce dochádzajú - čas dopravy sa však do nadčasov nezarátava.

Minimálna výška odmeny
Ak potrebujete pracovať dlhšie, ako je váš pracovný čas stanovený v pracovnej zmluve (podľa zákona naj- Ak robíte navyše, žiadajte vyplatenie mzdy, mzdové zvýhodnenie Práca nadčas: Na akú viac 40 hodín týždenne), radšej zájdite za svojím zamestnávateľom a dohodnite si s ním presné pravidlá práce nadčas. Až potom, keď vám ich odsúhlasí, spĺňate podmienky, za ktoré vám patrí mzda a mzdové zvýhodnenie. Ich výška by mala dosiahnuť minimálne 25 % vášho priemerného zárobku. Samozrejme, nič nebráni tomu, aby ste sa so svojím nadriadeným dohodli aj na vyššom zvýhodnení. Taktiež je dobré vedieť, že musí ísť o vykonávanie takého druhu práce, ktorý je dohodnutý v pracovnej zmluve. Inak by išlo o vedľajšiu činnosť, a tým pádom aj iné mzdové ohodnotenie.

Možnosť náhradného voľna
Rovnako je možná i dohoda, že zamestnanec si namiesto finančnej odmeny vyberie náhradné voľno. Takže koľko hodín odpracoval, na toľko voľna má nárok. Kedy si ho vyberie, záleží opäť buď na vzájomnej dohode, alebo by sa podľa zákona malo vyčerpať do 3 mesiacov po vykonaní danej práce. Ak by sa napríklad v stanovenom či dohodnutom čase náhradné voľno nevyčerpalo, patrí pracovníkovi mzdové zvýhodnenie vo výške, na akú mu vznikol nárok.

Nevyplácajú vám nadčasy?
Stáva sa, že napriek dohode sa zamestnanci vyplatených nadčasov nedočkajú. Možností, ako ich získať, nie je veľa - vymáhať sa podľa advokátskej kancelárie Hencovský & spol. dajú iba súdnou cestou. Zároveň však môžete podať na firmu, v ktorej pôsobíte, aj sťažnosť na príslušný inšpektorát práce. Tá môže byť aj anonymná.
U koho treba súhlas
Zamestnávateľ nemôže jednostranne nariadiť výkon práce nadčas (musia s tým súhlasiť), ak ide o:
tehotnú zamestnankyňu, zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa mladšie ako 3 roky,
osamelého zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa mladšie ako 15 rokov,
na výkon rizikových prác.
Do práce nadčas sa nezahŕňa
Do počtu hodín prípustnej práce nadčas sa nezahŕňa vykonaná činnosť, za ktorú zamestnanec:
dostal náhradné voľno,
ktorú vykonával pri naliehavých opravárskych prácach,
ktorú vykonával pri mimoriadnych udalostiach a naliehavých prácach, kde hrozilo nebezpečenstvo ohrozujúce život alebo zdravie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu