Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ako postupovať pri poukázani 2% zo svojej dane?

V týchto dňoch sa čoraz častejšie hovorí o možnosti poukázať dve percentá z dane mimovládnym neziskovým organizáciám. Rozhodli ste sa, že tento rok tak urobíte aj vy, len neviete ako na to? Prinášame vám všetky dôležité podrobnosti.

Všetko závisí od toho, či ste klasický zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba, alebo či máte príjmy z podnikania, ktoré vykonávate na základe iného ako živnostenského oprávnenia. Na rozhodnutie, ktorú organizáciu svojimi 2 % podporíte, žiaden kľúč neexistuje. Buď vás o to môže požiadať známy, ktorý v nadácii či združení pôsobí, alebo už máte informácie o tom-ktorom spolku. Pomôcť by vám mohla aj internetová stránka www. rozhodni.sk, kde okrem potrebných informácií nájdete aj podrobný zoznam prijímateľov na rok 2006. Neziskové organizácie sa dajú vyhľadať aj cez stránku www.dvepercenta.sk. Peniaze však môže dostať len tá z nich, ktorá nemá nedoplatok na dani a na povinnom poistnom. Prijímateľ ďalej musí preukázať potvrdením, že má zriadený účet v banke.

Na čo sa dajú peniaze použiť
Podľa zákona môže nezisková organizácia dané peniaze použiť len na činnosti, akým sú rozvoj a ochrana duchovných hodnôt, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia. Ďalej ochrana a podpora zdravia a vzdelávania, podpora športu detí, mládeže a občanov zdravotne postihnutých, poskytovanie sociálnej pomoci alebo zachovanie prírodných a kultúrnych hodnôt. Financie musia prijímatelia minúť do konca nasledujúceho roku, keď boli prijaté, a len na účel, ktorý majú ako predmet činnosti a je súčasne uvedený v zákone o dani z príjmov. Ak by tak nespravili, sú povinní tieto peniaze vrátiť do štátneho rozpočtu.

AKO MAJÚ POSTUPOVAŤ ZAMESTNANCI
1. Aby ste mohli 2 % poukázať, musíte mať vaším zamestnávateľom spravené ročné zúčtovanie dane. Ak za vás daň riadne zaplatil, na vašu žiadosť vám potom vystaví potvrdenie o zaplatení dane.
2. Z tohto potvrdenia si vypočítajte 2 % zo zaplatenej dane, zníženej o daňový bonus. Minimálna suma, ktorú môžete poukázať, a to len jednému prijímateľovi, je 20 korún.
3. V tlačive „Vyhlásenie o poukázaní sumy“ do výšky 2 % zaplatenej dane treba uviesť iba jedného prijímateľa, a to konkrétne obchodné meno alebo názov, sídlo, právnu formu a IČO organizácie. (Tlačivo nájdete na rozhodni.sk alebo drsr.sk).
4. S potvrdením o zaplatení dane a s vyhlásením potom zájdite na príslušný daňový úrad v mieste vášho bydliska.

PODMIENKY, KTORÉ TREBA SPLNIŤ
V prípade, že ste sa rozhodli podporiť mimovládne organizácie svojimi 2 % z dane, treba splniť nasledujúce podmienky:
- nemôžete mať do termínu podania daňového priznania nedoplatok na dani,
- nemôžete mať povolený odklad platenia dane,
- nemôžete mať povolenie platenia dane v splátkach.

TERMÍNY A ČÍSLA ÚČTU
- do 31. marca 2006 musia daňové priznanie odovzdať a zároveň zaplatiť daň právnické a fyzické osoby, ktoré si samostatne podávajú daňové priznanie,
- do 2. mája 2006 (podľa zákona do 30. apríla, ale tento deň pripadá na nedeľu) musia daňovému úradu doručiť zamestnanci vyhlásenie aj potvrdenie o zaplatení dane,
- čísla účtu prijímateľov neuvádzate ani v daňovom priznaní ani vo vyhlásení, pretože peniaze im prevádza daňový úrad.
ŽIVNOSTNÍCI A PRÁVNICKÉ OSOBY
1. V prvom rade je potrebné urobiť daňové priznanie a vypočítať si 2 % z dane z príjmov buď právnickej, alebo fyzickej osoby. Môžete poukázať aj menej ako 2 %, avšak u samostatne zárobkovo činných osôb by to malo byť minimálne 20 korún a u právnických osôb minimálne 250 korún pre jedného prijímateľa.
2. V daňovom priznaní v príslušnej kolónke potom uveďte buď jedného prijímateľa (fyzické osoby), prípadne troch (právnické osoby). Treba uviesť poukazovanú sumu, právnu formu, obchodné meno, ulicu, obec a IČO organizácie.
3. Ak ste právnická osoba a vybrali ste viac ako troch prijímateľov, treba do daňového priznania vložiť list papiera aj s potrebnými údajmi o nich.
4. Daňové priznanie doručte v stanovenom termíne na daňový úrad v mieste vášho sídla a nezabudnite do určeného času zaplatiť aj daň z príjmov. K daňovému priznaniu pre tento prípad už nie je potrebné doložiť žiadne iné tlačivá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu