Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ako postupovať pri zrušení živnosti

Podnikateľskú činnosť môžete prerušiť minimálne na šesť mesiacov.
Podnikateľskú činnosť môžete prerušiť minimálne na šesť mesiacov.

Podnikáte, ale nedarí sa vám podľa vašich predstáv? Alebo vás prijali na zamestnanecký pomer a netušíte, čo teraz budete robiť so živnosťou? Máte dve možnosti. Povieme si, o ktoré ide, ktoré úrady budete musieť navštíviť a aké poplatky vás v tejto súvislosti čakajú.

Môžete sa rozhodnúť, že živnosť buď úplne ukončíte, alebo len na istý čas pozastavíte. Pozor však, okrem živnostenského úradu musíte zájsť aj na daňový úrad a do zdravotnej a Sociálnej poisťovne.

Minimálne šesť mesiacov
Pri pozastavení živnosti treba na živnostenskom úrade vyplniť žiadosť a nemusíte pritom uviesť dôvody, ktoré vás k tomu viedli. Rozhodnutie o pozastavení by ste mali dostať do 30 dní a minimálna doba stanovená zákonom, na ktorú môžete svoju podnikateľskú činnosť prerušiť, je 6 mesiacov. Termín, ktorý tam uvediete si dobre sledujte, pretože po jeho uplynutí sa znova stanete živnostníkom, a tým pádom musíte platiť aj odvody. Ak chcete v prerušení pokračovať aj po vami zvolenom dátume, musíte o to znova požiadať. Poplatok je stanovený na 200 korún.

Ako skončiť s podnikaním?
Záleží na tom, či prevádzkujete ohlasovaciu alebo koncesovanú živnosť. Keď vlastníte živnostenský list (ohlasovacie činnosti), oznámite ukončenie podnikania živnostenskému úradu. Tu žiaden poplatok neplatíte. Ak naopak máte koncesnú listinu, o jej zrušenie požiadate a uhradíte 150 korún.

Kde to treba oznámiť
Po tom, ako ste dostali rozhodnutie o pozastavení alebo ukončení podnikania, treba to do 8 dní ohlásiť tak zdravotnej, ako aj Sociálnej poisťovni. Vaše nemocenské a dôchodkové poistenie však zaniká dňom odhlásenia sa z týchto poistení, takže v podstate odo dňa, keď podáte v Sociálnej poisťovni Registračný list fyzických osôb, na ktorom vyznačíte políčko „odhláška“. Dovtedy musíte sociálne odvody platiť. Nezabudnite priložiť aj fotokópiu rozhodnutia a v zdravotnej poisťovni vyplniť oznámenie poistenca. Pri zrušení živnosti je potrebné príslušnému daňovému úradu vrátiť osvedčenie o registrácii. Mali by ste to stihnúť do 15 dní odo dňa ukončenia podnikania.

Druhy živností
Ohlasovacie živnosti:
remeselné (zámočníctvo, nástrojárstvo, kovoobrábanie, opravy karosérií, kožušníctvo, stolárstvo, zlatníctvo a klenotníctvo...), viazané, voľné.
Koncesované živnosti:
vývoj a výroba zbraní alebo streliva; opravy, úpravy, ničenie, znehodnocovanie alebo výroba rezu zbraní; nákup, predaj, prenájom alebo úschova zbraní a streliva; preprava zbraní a streliva; prevádzkovanie strelnice; prevádzkovanie pohrebísk; zmenárne; cestná motorová doprava; zasielateľstvo; poskytovanie technických služieb na ochranu majetku a osôb; prevádzkovanie závodného hasičského útvaru; organizovanie dobrovoľných dražieb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu