Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šesť miliárd eur z fondov EÚ na kontroverzné projekty

BRATISLAVA - Šesť miliárd eur z fondov Európskej únie (EÚ) použijú nové členské krajiny únie na kontroverzné projekty. Vyplýva to z výsledkov projektu, ktorý zverejnili Priatelia Zeme a sieť CEE Bankwatch Network. Ide o mapu nazvanú Fondy EÚ v strednej a východnej Európe: Kohézia či kolízia?.

Mapa zaznamenáva 22 projektov, ktoré poškodzujú životné prostredie, sú právne sporné, alebo majú negatívne dopady na sociálnu situáciu. Podľa Martina Konečného z Priateľov Zeme mapa ukazuje nezrovnalosti medzi cieľmi kohéznej politiky EÚ a jej výsledkami. Mnohé z týchto projektov sú podľa neho zbytočné a spravidla voči nim existujú lepšie alternatívy. Projekty sú zatiaľ v štádiu plánovania a škodám sa dá predísť.

Mapa zachytáva aj niektoré slovenské projekty. Jedným z nich je pripravovaná spaľovňa nebezpečných odpadov pre podnik Petrochema Dubová. Presadzuje ju Banskobystrický kraj. Podľa autorov mapy sa podnik aj úrady pustili do prípravy projektu spaľovne bez analýzy, ktorá by potvrdila jej nevyhnutnosť. Firma i kraj presadzujú spaľovňu napriek tomu, že ju odmietli obyvatelia a samospráva v obciach Nemecká, Hliník nad Hronom, Tornaľa a Rimavská Sobota.

V mape sa ďalej uvádza prípad rýchlostnej komunikácie R1 v úseku Žiar nad Hronom. Navrhovaná trasa má prechádzať južnými časťami mesta v blízkosti barokového parku a odseknúť mesto od Hrona. Občania proti takémuto návrhu protestujú už viac ako päť rokov. Ďalším príkladom zo Slovenska je vodné dielo Slatinka. Investor sa usiluje vybudovať vodné dielo a zatopiť tak historickú obec Slatinka i cenné prírodné rezervácie. Dôvody pre tento projekt investor v posledných rokoch niekoľkokrát menil. Naposledy mala zatopená oblasť slúžiť ako chladiace zariadenie pre atómovú elektráreň v Mochovciach, ktorá je od Slatinky vzdialená viac ako 100 km.

Priatelia Zeme sú najväčšou svetovou federáciou environmentálnych organizácii. Pôsobia v 71 krajinách sveta. Ich poslaním je ochrana životného prostredia, presadzovanie trvalo udržateľného rozvoja a podpora sociálnej spravodlivosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu