Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

SR nemá podľa prezidenta žiadnu energetickú stratégiu

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Energetická politika je závažný problém, ktorý bude musieť Európska únia riešiť. Najskôr ho ale bude musieť vyriešiť Slovensko. Konštatoval to po stretnutí s britským premiérom Tonym Blairom prezident Ivan Gašparovič. Zároveň kritizoval vládu, že žiadnu energetickú stratégiu nemá.

"Energetická politika na Slovensku nie je dobrá. Energetická stratégia podľa môjho názoru na Slovensku neexistuje, aj keď vláda prijala určité opatrenia," povedal pre agentúru SITA. Opatrenia vlády považuje za čiastkové. Nepáči sa mu ani privatizácia v energetike. "Aj riešenie, ktoré sa začína formou odpredaja energetických závodov, je nie celkom šťastné." Ako príklad uviedol plánovaný predaj Západoslovenskej energetiky.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso predstavil v stredu tzv. Zelenú knihu o energetike, ktorej cieľom je iniciovať vznik spoločnej európskej energetickej politiky. Vyzýva na vytvorenie spoločného energetického trhu EÚ, zvýšenie bezpečnosti dodávok, diverzifikáciu zdrojov, či šetrenie. Spoločná energetická politika bude aj na programe summitu EÚ 23. a 24. marca v Bruseli. Ešte predtým, 14. marca, o nej budú rokovať ministri dopravy a energetiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu