Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SR žiadala z fondov EÚ najviac na lokálnu infraštruktúru

BRATISLAVA - Zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) žiadali slovenské subjekty za roky 2004 a 2005 najviac finančných prostriedkov na podporu lokálnej infraštruktúry. Celkové požiadavky slovenských subjektov na tento účel totiž za prvé dva roky skráteného programovacieho obdobia 2004 až 2006 predstavovali 36,384 mld. Sk.

Táto suma predstavuje zhruba polovicu z celkovej hodnoty žiadostí za operačný program Základná infraštruktúra a zároveň približne 20-percentný podiel na celkovej hodnote žiadostí Slovenska v rámci štyroch operačných programov v sume prevyšujúcej 166,876 mld. Sk.

Druhé najvyššie požiadavky o financie zo štrukturálnych fondov EÚ predložila SR v rámci podpory produktívneho poľnohospodárstva, ktorých hodnota prevýšila 28,96 mld. Sk. Po zhruba 24 mld. Sk požadovali za uplynulé dva roky subjekty na podporu rastu konkurencieschopnosti priemyslu a služieb, ako aj na rozvoj cestovného ruchu. Vysoké požiadavky predostreli subjekty aj v rámci podpory enviromentálnej infraštruktúry a to 22,8 mld. Sk, či na podporu dopravnej infraštruktúry, kde žiadosti dosiahli celkovú hodnotu 12,323 mld. Sk.

V rámci schválených prostriedkov pripadlo prvenstvo na podporu produktívneho poľnohospodárstva, kde objem schválených projektov prevýšil 9 mld. Sk. Hodnota schválených žiadostí s účelom podpory lokálnej infraštruktúry predstavovala úhrnne za roky 2004 a 2005 vyše 8,2 mld. Sk a na rozvoj cestovného ruchu schválili kompetentné orgány necelých 8,16 mld. Sk. Na projekty dopravnej infraštruktúry sa schválilo cez 7,7 mld. Sk a na projekty enviromentálnej infraštruktúry 5,42 mld. Sk.

Uvedené prostriedky sa viažu na štyri operačné programy, ktorými sú Priemysel a služby, Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, Ľudské zdroje a Základná infraštruktúra. Ku koncu minulého roka dosiahla v rámci týchto programoch hodnota 8 581 žiadostí takmer 167 mld. Sk. Suma 2 834 schválených žiadostí sa však vyšplhala len na 54,567 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu