Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ pravdepodobne zníži kvótu na cukor o 2,5 mil. ton

BRUSEL- Produkčnú kvótu Európskej únie (EÚ) na výrobu cukru na sezónu 2006/2007 zníži Európska komisia (EK) pravdepodobne o 2,5 mil. ton. "Celková kvantita, o ktorú znížime produkčnú kvótu, je zatiaľ stále predmetom rokovania a musí je preskúmať špeciálna komisia, ale malo by to byť medzi 2 mil. ton až 3 mil. ton, s najväčšou pravdepodobnosťou okolo 2,5 mil. ton," vyhlásila eurokomisárka pre poľnohospodárstvo Mariann Fischer Boel. Konečné rozhodnutie komisie pre cukor, v ktorej sú experti na produkciou cukru z členských štátov EÚ a zástupcovia EK, by podľa nej mohlo padnúť už na zasadaní komisie 2. marca.

EK sa snaží obmedziť produkciu cukru na presýtenom európskom trhu, keď len v intervenčných skladoch EÚ sa v súčasnosti nachádza až 1,6 mil. ton cukru. V tejto cukrovarníckej sezóne je produkčná kvóta stanovená na úrovni 17,4 mil. ton. Ako uviedli predstavitelia špeciálnej komisie, škrty v celkovej kvóte budú rozdelené medzi členské štáty na základe kombinácie lineárneho a váženého zníženia. Najvýraznejšie obmedzenia produkcie pocítia Nemecko a Francúzsko.

Zníženie kvót nie je súčasťou rozsiahlej reformy cukrovarníckeho sektora, na ktorej sa ministri poľnohospodárstva EÚ dohodli v novembri minulého roka a na základe ktorej sa garantovaná cena cukru zníži v priebehu štyroch rokov o 36 %. Ide však o logický krok, ktorý by mal pomôcť obmedziť nadprodukciu cukru v únii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu