Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Asi polovica Slovákov ráta so zhoršením ekonomickej situácie

BRATISLAVA - Takmer polovica obyvateľov SR, až 48 %, predpokladá, že ekonomická situácia na Slovensku sa počas nasledujúceho roka zhorší.

Menej pesimistickí boli respondenti z krajín Európskej únie, keď v porovnaní so Slovákmi odpovedalo len 39 % z opýtaných negatívne na otázku týkajúcu sa zmeny ekonomickej situácie v krajine, v ktorej žijú. Na druhej strane žiadne zmeny v stave domácej ekonomiky neočakáva na Slovensku 37 % respondentov, čo je o šesť percentuálnych bodov viac ako v krajinách Európskej únie.

Najmenší rozdiel medzi názormi Slovákov a celoeurópskym priemerom je v očakávaní zlepšenia ekonomickej situácie, ktorú predpokladá 17 % respondentov na Slovensku a 19 % v krajinách Európskej únie. V období od jesene 2004 do jesene 2005 možno pozorovať kolísanie názorov týkajúcich sa zlepšenia alebo zhoršenia v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Vyplýva to zo zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil na jeseň minulého roka.

Väčší pesimizmus občanov Slovenska je viditeľný aj z odpovedí na otázku týkajúcu sa očakávaní zlepšenia alebo zhoršenia ich osobnej finančnej situácie. Zatiaľ čo zlepšenie svojej finančnej situácie očakávalo 21 % slovenských respondentov, zhoršenie očakávalo 35 %. Z krajín Európskej únie v priemere očakávalo zlepšenie 25 % opýtaných a zhoršenie 19 % respondentov. Žiadnu zmenu neočakávalo v najbližších dvanástich mesiacoch 41 % Slovákov, pričom v krajinách Európskej únie to bolo 53 %.

Aj v prípade očakávaní týkajúcich sa zmeny finančnej situácie domácnosti v nasledujúcich dvanástich mesiacoch možno pozorovať v období od jesene 2004 do jesene 2005 kolísanie názorov týkajúcich sa jej zlepšenia alebo zhoršenia. Opätovný nárast počtu občanov, ktorí očakávajú, že finančná situácia ich domácnosti sa zhorší a naopak pokles počtu tých, ktorí očakávajú, že finančná situácia sa zlepší, Európska komisia pripísala zverejneniu informácií o zvyšovaní štátom regulovaných cien ako aj ohlasovanému zvyšovaniu spotrebných daní z liehu a tabaku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu