Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako sú na tom Slováci a víno?

Sprievodca vínami. PR článok Zobraziť galériu (4)
Sprievodca vínami. (Zdroj: Vitis.sk )

Väčšina Slovákov vyberá víno podľa farby a chute, niektorí idú na istotu pri odrode, ktorú majú overenú. Existuje pritom oveľa viac kritérií, podľa ktorých vyberať víno a otvoriť si tak cestu k novým chuťovým zážitkom. Stačí sa nebáť opýtať. Práve s požiadaním o radu však majú Slováci problém a radšej v obchode trávia čas prezeraním etikiet. Ak patríte medzi nich, máme pre vás dobrú správu.

V spolupráci s Vitis Pezinok sme pripravili veľkého Sprievodcu vínami. V tejto pravidelnej rubrike sa dozviete, ako sa zorientovať vo svete vín, podľa čoho rozlíšiť základné odrody či aké víno sa hodí ku ktorému jedlu.

Nedávny prieskum, ktorý realizovala spoločnosť VITIS, totiž priniesol naozaj zaujímavé výsledky. Postávanie pred regálom a študovanie etikiet patrí medzi činnosť 26 % opýtaných. K dlhšiemu výberu sa hlási takmer 30 % žien, naproti tomu viac ako 70 % mužov tvrdí, že dokáže víno vybrať bez problémov. Vôbec nechceme podceňovať rozhľadenosť mužov v oblasti vína, ale niektorí svoju nerozhodnosť možno pred ženou len nechcú priznať.

Poradiť sa so someliérom alebo iným odborníkom  pritom vôbec nieje hanbou. Práve naopak, skúsený vinár vám môže odporučiť víno na mieru a spraviť tak vašu večeru alebo akúkoľvek inú príležitosť ešte príjemnejšou. Ak však nemáte naporúdzi odborníka, pomôže vám pár základných rád a znalostí. Ak zájdete do predajne a budete vyberať pred dlhým regálom s vínom, pripomeňte si rady, ktoré vám postupne ponúkneme v našom časopise aj na www.vitis.sk.

 „ Víno má tešiť a spríjemňovať život. Preto sme sa rozhodli podať čitateľom pomocnú ruku, aby si vedeli vybrať vhodné víno a objavili tak nové chute, vône a možnosti, ktoré víno ukrýva,“ hovorí Juraj Kordiak, someliér spoločnosti VITIS.

A čo ďalšie prezradil o Slovákoch prieskum vín?

Víno aj každý mesiac                                                         

„Urban krásny, vyjasnený, hojným vínom nás odmení,“ hovorí stará pranostika. Práve Sv. Urban je považovaný za patróna vinárov a vinohradníkov a zdá sa, že naši vinári s ním majú veľmi dobrý vzťah. Slováci totiž kupujú víno radi a často. Aspoň raz za mesiac si kúpi fľašu vína až 82,8 % . Skupina milovníkov vína vo veku 25 – 34 rokov si ho dopraje aj viackrát do týždňa. Prieskum tiež hovorí, že frekvencia nákupu sa znižuje tým, že viacerí kupujú víno od obľúbených vinárov síce menej často, ale zato vo vyšších objemoch. 

Zároveň sa ukázalo, že k príjemnému večeru nám často stačí pôžitok s pohárom vína v ruke. Najviac totiž kupujeme víno pre vlastnú spotrebu, robí tak približne 50 % opýtaných. Víno do zásoby a pre očakávané i nečakané návštevy kupuje 28,3 % Slovákov a ako darček len niečo viac ako 5 %.

Máte biele suché?

Dalo by sa povedať, že takto znie otázka väčšiny Slovákov v obchode alebo vinotéke. Práve tieto dve vlastnosti totiž preferuje najväčšie percento respondentov. Biele si rado vychutná až 65 % opýtaných, suché vyhľadáva takmer polovica. Niet preto divu, že najobľúbenejšou odrodou spomedzi všetkých je Tramín červený, typický predstaviteľ bieleho suchého vína.

Sprievodca vínami.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vitis.sk )

Tramín červený patrí medzi najstaršie odrody a vznik jeho názvu sa pripisuje dedinke Tramino ležiacej v južnom Tirolsku. Tramino je považované za pravlasť tejto odrody, pričom Tramín tu bol známy a vysoko cenený už v 15. storočí. Svedčia o tom mnohé listiny z archívu dedinky, kde sa dane v podobe desiatku platili „malým červeným hroznom tramínovým“. Názov sa postupne udomácnil v celej Európe.

Čo sa týka ďalších farieb, červené u nás stále ešte nemá veľmi zelenú. Nejeden vínkar vám povie, že na červené víno musíte dospieť a porozumieť mu a prieskum ukazuje, že jeho špecifická chuť má naozaj svoje špecifické publikum. Trpkosť červeného oceňuje 26,8 % Slovákov, pričom ide najmä o vyššie vekové kategórie, ktorých srdcia a poháriky si získala Frankova modrá a Cabernet Sauvignon. Prekvapivo nízky záujem je o ružové víno, vyhľadáva ho len niečo cez 7 %.

Vo všeobecnosti však preferujeme skôr suché a polosuché vína než polosladké a sladké, ktoré si získali priazeň len približne 30 % opýtaných. Výsledky prieskumu pritom ovplyvnil fakt, že sladké vína kupujú v oveľa väčšej miere ženy ako muži. U tých je prevaha suchých, a azda „mužnejších“ vín zjavná.

Do TOP 10 obľúbených odrôd vín sa dostali aj biele odrody Chardonnay, Pálava, Rulandské šedé, Devín, Rízling rýnsky, Sauvignon a Veltlínske zelené. 

Musí nám chutiť, cena je druhoradá

Sprievodca vínami.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vitis.sk )

Ak nám víno v minulosti chutilo, radi si priplatíme. Chuť je totiž na prvom mieste až u 83,7 % Slovákov a Sloveniek, na cenu pozerá len necelých 65 %. Až potom nás zaujíma značka, krajina pôvodu a odroda hrozna, pričom podľa prieskumu hľadia viac na odrodu muži ako ženy. Za chuť vína, ktorá nám vyčarí úsmev na tvári, sme ochotní dať aj o pár eur viac. Najväčšia skupina vinárov, až 35,2 %, vyhľadáva vína s cenovkou v rozmedzí 5 - 7 € a drahšie, v cene 7 – 15 € 27, 8%. Drahšie vína kupujú prevažne muži, môžeme len dedukovať, že chcú svoju polovičku potešiť kvalitným a lahodným vínom.

 

Sprievodca vínami.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vitis.sk )

Po víno sa najčastejšie vyberieme do potravín, stúpa však trend vinoték, v ktorých podľa prieskumu stretneme opäť viac mužov ako ženy. Je pravdou, že prémiové značky sú častokrát dostupné iba v špecializovaných vinotékach, kvalitné vína za dostupné ceny však dnes už nájdeme aj v supermarketoch.

Sledujte našu rubriku a už pri najbližšom nákupe môžete odísť z obchodu s vínom presne podľa svojej chuti!  www.vitis.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu