Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Z Košíc zaletel do Srbska

Jozef Mihók vypustil orla do voľnej prírody.
Jozef Mihók vypustil orla do voľnej prírody.

KOŠICE/HEVES - Príroda nepozná hranice. Dôkazom toho je sedemmesačný orol kráľovský, ktorého vietor zavial z rodného hniezda pri Košiciach vyše tisíc kilometrov do Srbska.

"Tam ho chytil v septembri jeden z rybárov. Odtiaľ sa dostal do Inštitútu biológie a výskumu v Belehrade, kde bol "v zajatí" tri mesiace, pretože toľko trvalo vybavenie všetkých povolení. Vo veľkom koši sme ho previezli až do Maďarska," vysvetľuje ornitológ Jozef Mihók, ktorý "prelietavého" orlíka pozná veľmi dobre.

Pred mesiacmi ho totiž krúžkoval v jeho rodisku na Slovensku a teraz ho vypustil do prírody v Maďarsku. Prečo nie u nás? "V Hevesi majú pre dravce vytvorené ideálne podmienky. Orol dostal na chrbát malú satelitnú vysielačku, pomocou ktorej budeme sledovať, kde je a ako sa mu darí," povedal Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku.

Keďže u nás máme už len 40 hniezdnych párov orla kráľovského, spolupracujú so Štátnou ochranou prírody Slovenska na projekte na jeho záchranu za podpory programu LIFE-Nature. Preto je aj vďaka rôznym eurofondom a dobrej medzinárodnej spolupráci medzi ochranármi o nášho orla kráľovského postarané naozaj kráľovsky.

Maďarskí a slovenskí ochranári ho vypustili do voľnej prírody. Či sa ešte niekedy vráti na Slovensko? "Je to len na ňom, kam si zaletí. Orly však majú výbornú pamäť," dodávajú ochranári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu