Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záruka remeselníkov: Nedymia a nestekajú!

Alexander Gaľa sa venuje včelím sviečkam. Zobraziť galériu (3)
Alexander Gaľa sa venuje včelím sviečkam.

KROMPACHY - Nie je sviečka ako sviečka. Na 13. jarmoku v Krompachoch medzi netradičnými remeselníkmi nechýbajú ani výrobcovia sviečok. Do nedele ponúkajú nielen rôznofarebné umelé, ale aj z prírodného včelieho vosku s vianočnou tematikou.

Tým včelím sa venuje Sninčan Alexander Gaľa. Stoja okolo stovky a výroba jednej trvá asi hodinu. A ako vznikajú?

"Do špeciálnych silikónových foriem sa vyčistený vosk odlieva ručne asi pri 60-stupňovej teplote. Hrnčeky majú dvojité dno, aby vosk v nich neprihorel. Sviečka potom tuhne asi pol hodiny. Menšie vyformované postavičky sú však dosť krehké." Sviečky podľa neho vydržia vraj horieť aj 15 hodín a pritom nestekajú, a ani nedymia.

Tú istú záruku dáva aj široko-ďaleko jediný výrobca ozdobných sviečok z parafínu Danuša Mecková z Levoče. Tajomstvo svojho remesla si chce nechať pre seba, ale čosi predsa len prezradila: "Narábam s piatimi farbami. Žltou, modrou, červenou, čiernou a hnedou. Z nich potom miešam odtiene a pri rôznej teplote z parafínu každú jednu štvorhrannú sviečku ručne tvarujem zvlášť. Od maličkých až po metrovú!" Sú už od 15, ale aj za 2000 korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu