Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Všetky okresy budú starnúť

BRATISLAVA - Počet obyvateľov by sa v horizonte najbližších dvadsiatich rokov nemal na Slovensku výrazne zmeniť. Taká je prognóza Výskumného demografického centra (VDC) o vývoji obyvateľstva v slovenských okresoch do roku 2025.

Prírastok obyvateľstva by sa mal v rokoch 2003 až 2025 pohybovať v rozmedzí od -20 do +20 percent. V 16 okresoch sa očakáva, že by sa súčasný stav nemal takmer vôbec zmeniť. Okresov, v ktorých sa zníži počet obyvateľov, bude viac ako tých s očakávaným prírastkom. Najviac stúpne počet ľudí v okolí Bratislavy, a to vďaka migrácii. Prírastok sa očakáva aj na severe a strede Slovenska a vo väčšine okresov východoslovenského regiónu, tam však bude príčinou vysoká plodnosť. Najväčší prírastok bude v okresoch Košice-okolie, Námestovo a Kežmarok. Úbytok obyvateľov postihne najmä južné Slovensko, Bratislavu a Košice.

Veková štruktúra obyvateľstva sa v tomto prognózovanom období zmení výraznejšie ako počet obyvateľov. Starnutie sa očakáva vo všetkých slovenských okresoch, nebude však všade rovnaké. "Vo všeobecnosti možno povedať, že v okresoch s vysokou plodnosťou je obyvateľstvo mladšie a naopak," konštatuje VDC. Extrémne zostarnú Bratislava a Košice, vo väčšine okresov presiahne index starnutia hodnotu 200 percent. Znamená to, že počet obyvateľov vo veku 65 rokov a viac tam bude viac ako dvojnásobný v porovnaní s obyvateľmi do pätnásť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu