Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

S delom na škorce!

BRATISLAVA - Malí likvidátori! Tisícky škorcov v týchto dňoch nalietavajú na vinohrady s dozrievajúcim hroznom. Zostáva po nich hotová spúšť!

Veľké množstvá "operených kobyliek" útočia na úbočiach Malých Karpát, medzi Račou a Svätým Jurom. Marcel Jaslovský (69) stráži vinohrad, ktorý patrí Pôdohospodárskemu družstvu Vajnory. Jeho verným pomocníkom je delo nabité karbidovými rozbuškami. Vybuchujú v určitých intervaloch, a tak plašia dobyvačné vtáky. "Do včerajšieho dňa sem chodili poľovníci. Keďže je škorec zákonom chránený, tak strieľali do vzduchu. Vyzerá to tak, že delo je účinnejšie a najmä lacnejšie," myslí si strážnik.

Výnimku na odstrel škorcov môže dať vo výnimočných prípadoch príslušný krajský úrad. V chránených krajinných oblastiach udeľuje povolenie ministerstvo životného prostredia. "Škorec je aj užitočný, pretože chráni vinohrad tým, že chytá hmyz," povedal Jozef Chavko zo Spoločnosti pre ochranu vtáctva. Škorce budú na Slovensku ešte dva až tri týždne, potom sa odsťahujú do Stredomoria.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu