Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Tom Hanks sa zriekol miliónov

Slávnemu hercovi Tomovi Hanksovi pri stave jeho bankových účtov na výške honoráru už tak veľmi nezáleží. Zobraziť galériu (6)
Slávnemu hercovi Tomovi Hanksovi pri stave jeho bankových účtov na výške honoráru už tak veľmi nezáleží.

LOS ANGELES - K doteraz nevídanému kroku v Hollywoode pristúpil populárny americký herec Tom Hanks. Za nový film Da Vinciho kód zoberie o niekoľko miliónov dolárov menší honorár, ako sa pôvodne očakávalo. Šéfovia štúdia si mädlia ruky v nádeji, že toto zníženie budú môcť presadiť aj pri iných filmoch.

Hlavný problém hollywoodskych štúdií spočíva v tzv. princípe „prvého dolára“. Podľa neho dostáva režisér, producenti a filmové hviezdy fixný podiel bez ohľadu na to, či štúdio pokryje svoje náklady. Veľa úspešných filmov tak skončí v mínuse a štúdiá tr pia. Pôvodne mal Hanks (49) spolu s režisérom Ronom Howardom a producentom Brianom Grazerom dostať za očakávaný trhák Da Vinciho kód 40 percent zo zisku. Namiesto toho však pristúpili na žiadosť tvorcov a dohodli sa na 25 percentách. Hanksov príklad by mali nasledovať aj ostatní herci vo filme - Jean Reno, Audrey Tautou či Ian McKellen.

Štúdiá dúfajú, že tento krok sa v Hollywoode stane novým štandardom. Ich náklady sa tak vrátia skôr a viac projektov prinesie očakávaný zisk. „Všetko závisí od toho, ako veľmi chce herec hrať v tom filme. Tom vie, že Harrison Ford by tú úlohu tiež výborne zvládol a ešte k tomu za menej peňazí , “ povedal jeden z predstaviteľov štúdia. Okrem Da Vinciho kódu sa zmena princípu „prvého doláru“ údajne odohrala aj pri tvorbe romantickej komédie Holiday, kde sa v hlavných úlohách objavia hviezdy Cameron Diaz a Jude Law. Obaja patria medzi hviezdy prvej honorárovej kategórie, ktoré údajne za film inkasujú aj 20 miliónov dolárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu