Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Schovajte svet do Oravy

Zobraziť galériu (5)

Mali ste už tú možnosť mať všetky obľúbené tváre a miesta schované na Orave? Pravdepodobne nie, no do Oravy by ste ich určite dostali a natrvalo.

Nielen na cestách je určite dobré mať po ruke kvalitný fotoaparát. Na dovolenke to platí dvojnásobne, nové miesta, situácie, ľudia, sa menia závratnou rýchlosťou. Pritom všetkom chceme byť mobilní a niesť so sebou, čo najmenej a čo najľahšie veci. Byť na správnom mieste, v správny čas a ešte urobiť aj podarenú fotografiu, to je možné s novým digitálnym fotoaparátom Orava Eclipse DF-500, ktorý uspokojí laika aj náročnejšieho fotoamatéra.

Plány a očakávané zábery digitálnym fotoaparátom sú však jedna vec, technika a zručnosť užívateľa druhá. Preto, ak nepatríme k skúseným fotoreportérom, mali by sme sa s digitálom ešte pred odchodom na dovolenku „skamarátiť“. Vyhneme sa tak nepríjemným sklamaniam, ktoré nás môžu mrzieť, pretože na dané miesto alebo do istej situácie sa už nemusíme nikdy dostať.

Kúpa nového digitálu
Ak sa chystáme digitálny fotoaparát kúpiť krátko pred dovolenkou, urobme tak minimálne pár týždňov pred odchodom. Určite sa oplatí preskúšať prístroj priamo v teréne. Spravte niekoľko desiatok fotografii v rôznych režimoch a kvalitách a presvedčte sa, čo všetko prístroj dokáže. Druhý a závažnejší problém, ktorý nemožno podceniť, číha v užívateľskej praxi. Nový prístroj nás totiž bude brzdiť, kým si naň nezvykneme. A to chvíľu potrvá. Najzákladnejšie vymoženosti moderného aparátu by sme mali ovládať takmer naslepo.

Prístroj a pamäťová karta
Rozhodovanie v širokej ponuke modelov a výrobcov naozaj nie je ľahké. Konkurencieschopné sa už stávajú aj značky, ktoré nepatria k svetovým gigantom. Tu platí dvojnásobne, že za značku sa platí. Pri výbere preto rozhoduje vo veľkej miere cenové rozpätie, ktoré sme schopní investovať. Všeobecná rovnica znie, čím viac megapixelov digitál má, tým sú fotky kvalitnejšie a použiteľnejšie aj na ďaľšie spracovanie, napríklad rozmernú tlač. Pre bežných používateľov sú prijateľné kvalitou aj cenou 3 až 5 megapixelové modely. Nezabúdajme pritom, že takmer ku každému aparátu si musíme prikúpiť pamäťovú kartu, ktorá v závislosti od kapacity pamäte, môže navýšiť sumu až o niekloľko tisíc korún. Pre 3-megapixel sa odporúča minimálne 128 megová karta, pre 5 a viac megapixely sú vhodné karty s kapacitou 256 mega a viac. Pri kartách platí zásada - neoplatí sa na nich šetriť. Veľkú pamäť oceníte najmä na mietach, kde si večer nemôžete fotky zálohovať na CD alebo do počítača, čím by sa uvoľnilo miesto aj pre nasledujúci výlet.

Čo sa oplatí pobaliť
Ak už máme digitál kúpený a vyskúšaný, dbajme na to, aby sme pobalili do batožiny kompletnú techniku a príslušenstvo. Od prenosného púzdra pre fotoaparát, samotného prístroja s pamäťovou kartou v dostatočnej veľkosti, až po kábel na transfer snímok do počítača, nabíjačku bateriek, baterky, prázdne CD alebo USB kľúč a software pre PC. Chýbať by nemala ani špeciálna utierka v prípade, že sa dostane špina na objektív, vhodné pre fotenie krajín a objektov je pribaliť aj statív. Samozrejme nezabudnime, že veľa nám vie vyriešiť aj návod na použitie.

Dovolenková fotografia
Očakávaná dovolenková fotografia má niekoľko pravidiel, ktorých ak sa pridržíme, dosiahneme požadovanú kvalitu. Najkrajšie zábery sú zväčša odfotené pri východe slnka a predpoludním, ako aj popoludní a pri západe. Na poludnie ide o veľké extrémne kontrasty medzi tieňom a svetlom. Preto, ak fotíme na poludnie napríklad osoby, je vhodné použiť blesk, ktorý eliminuje svetelné kontrasty. Snažme sa fotiť z rôznych uhlov, výšok a strán, hladajme zaujímavé obrazy. Nebojme sa urobiť aj desať fotografii jedného objektu, či situácie, možno práve tá posledná bude najkrajšia.

Tip do vrecka z Oravy
Tenučký a ľahký 5MPix digitál s nahrávaním zvuku Orava Eclipse DF-500 je veľmi nenáročný na transport. Ak sa chystáte zachytiť každý okamih z vašej dovolenky na kvalitný moderný digitálny fotoaparát, nová Orava vám ulahodí. Veď, čo keď práve teraz niekde za rohom na vás čaká tá najlepšia dovolenková fotka? Váži len 120 g (bez akumulátora). Okrem fotenia vám umožní aj nahrávanie zvuku vo veľmi dobrej kvalite, disponuje funkciou videokamery vo formáte MPEG4, digitálnym (4x) aj optickým zoomom (3x). Príjemne prekvapí naozaj dostatočne veľký 2 palcový displej s nevídaným rozlíšením až 130 tis. pixelov. V príslušenstve nájdete USB/AV kábel, puzdro na fotoaparát a remienok. Zabudovaný nabíjateľný Li-Ion akumulátor (650 mAh) vám ušetrí nemalé finančné prostriedky spojené s nákupom kvalitných vysokoenergetických batérií a fotoaparát bude vždy pripravený zachytiť každú vašu dovolenkovú radosť. Cena: 7999 Sk.

Viac informácii nájdete na www.orava.info.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu