Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mark Wahlberg má hviezdu na chodníku slávy

Mark Wahlberg Zobraziť galériu (5)
Mark Wahlberg

LOS ANGELES - Americký herec a producent Mark Wahlberg (39), ktorý sa v deväťdesiatych rokoch 20. storočia preslávil ako raper Marky Mark, má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Otcovi štyroch detí robil na štvrtkovom slávnostnom odhalení hviezdy popri rodine spoločnosť herecký kolega Will Ferrell. Ten si s Wahlbergom zahral v romantickej komédii Nočné rande (2010) i v novej komédii The Other Guys (2010), ktorú 6. augusta uvedú v amerických kinách. "Som rád, že tu môžem byť. Jeho fanúšikom som sa stal, keď som si kúpil jeho tréningové video. No milujem všetky tvoje 'Bourneovky'," uviedol komediant Ferrell. Wahlberg v žiadnej snímke z filmovej trilógie o Jasonovi Bourneovi nehral, obľúbeného agenta v týchto filmoch stvárnil Matt Damon.

Mark Robert Michael Wahlberg stál ako 13-ročný pri vzniku boybandu New Kids on the Block, no po troch mesiacoch zo skupiny odišiel, pričom v nej naďalej zostal jeho starší brat Donnie. O rok neskôr prestal chodiť do školy, túlal sa ulicami, bral drogy a kradol. Za útok na istého Vietnamca si dokonca posedel za mrežami. Po návrate z väzenia sa začal presadzovať ako raper a tanečník v zoskupení Marky Mark and the Funky Bunch. Rapujúci "zlý chlapec" stiahol na seba pozornosť tínedžeriek. Producent David Geffen rýchlo pochopil, že na Wahlbergovi sa dá zarobiť a po dohode s dizajnérom spoločnosti Calvin Klein, sa stal Marky Mark hlavným modelom pánskej bielizne. Jeho sporo-odeté svalnaté telo sa čoskoro objavilo na billboardoch po celej krajine. Nasledovali však ďalšie problémy a Wahlberg bol naďalej známy aj kontroverzným správaním sa.

Na hudobnom poli sa mu prestalo dariť a tak skúsiť šťastie vo filmovom priemysle. Svoju prvú veľkú filmovú rolu dostal po boku Dannyho DeVita v snímke Zobuďte sa, vojaci! (1994). Nasledovalo účinkovanie vo filme Basketbalistov denník (1995) po boku Leonarda DiCapria. Psychopatického milenca Reese Witherspoon si zahral v roku 1996 v trileri Milenec alebo vrah. Za jeho prelomovú postavu ale filmoví kritici považujú stvárnenie premeny plachého Eddieho Adamsa na egomaniaka a pornohviezdu Dirka Digglera vo filme Hriešne noci (1997). Nasledovali ďalšie úspešné úlohy, stvárnil hlavnú postavu v Planéte opíc (2001) Tima Burtona či rybára Bobbyho Shatforda v dráme Dokonalá búrka (2000), kde si zahral s Georgeom Clooneym. Rodák z Dorchesteru v americkom štáte Massachusetts si v roku 2003 zahral v úspešnom remakeu snímky Lúpež po taliansky.

Podľa pôvodných plánov sa mal objaviť aj ako Linus Caldwell v Dannyho jedenástke (2001), ale rolu napokon dostal Matt Damon. Práve s ním si v roku 2006 zahral v oscarovej snímke Martina Scorseseho Na druhej strane, ktorá mu vyniesla nomináciu na Oscara i Zlatý glóbus. V tom istom roku sa objavil aj vo futbalovej dráme Nepremožiteľný. V roku 2007 stvárnil hlavné úlohy v akčnom trileri Ostreľovač a kriminálnej dráme Noc patrí nám. Medzi jeho posledné snímky patria sci-fi dráma Udalosť (2008) režiséra M. Nighta Shyamalana, akčný triler Max Payne (2008), Pevné puto (2009) Petra Jacksona a romantická komédia Nočné rande (2010). Herec je taktiež výkonným producentom niekoľkých seriálov, napríklad Vincentov svet (2004), In Treatment (2008) či How to Make It in America (2010).

Wahlberg sa 1. augusta 2009 oženil s modelkou Rheou Durham, s ktorou má štyri deti. Ich prvá dcéra Ella Rae sa narodila v septembri 2003, prvý syn Michael v marci 2006. Druhý syn Brendan Joseph prišiel na svet v septembri 2008 a druhá dcéra Grace Margaret v januári 2010. V súčasnosti je Wahlberg jednou z mála tínedžerských popových senzácií, ktoré pretrvali a dokonca sa vyšvihli ešte vyššie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu