Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zosnulý Jackson: Tromfla ho country hviezda Taylor Swift

Michael Jackson Zobraziť galériu (9)
Michael Jackson (Zdroj: isifa)

LOS ANGELES - Michael Jackson získal takmer štyri mesiace po smrti päť nominácií na American Music Awards. Kráľa popu, ktorý skonal 25. júna vo veku 50 rokov, prekonala len 19-ročná country hviezda Taylor Swift so šiestimi nomináciami.

Spolu s Lady GaGa, raperom Eminemom a rockovou skupinou Kings of Leon sa budú obaja uchádzať o titul Interpret, Interpretka alebo Skupina roka. Zatiaľ čo o nomináciách rozhoduje hranosť v rádiách a predajnosť hudobných nosičov, víť azov vyberú v online hlasovaní hudobní fanúšikovia a fanúšičky.

Podľa údajov spoločnosti Nielsen SoundScan, ktorá okrem iného sleduje predaj hudobných nosičov, sa len v USA tento rok predalo 5,7 milióna kópií Jacksonových nahrávok. Jeho kolekcia hitov Number Ones z roku 2003 je pritom najpredávanejším albumom roka (1,9 milióna predaných nosičov). Druhá priečka patrí druhému štúdiovému album Taylor Swift s názvom Fearless z roku 2008 (1,8 milióna predaných nosičov).

Jackson je nominovaný i v kategóriách Najobľúbenejší interpret a Najobľúbenejší album (Number Ones) v žánroch pop/rock a soul/R&B. Počas svojej kariéry Jackson získal 22 American Music Awards - tú ostatnú v roku 2002, keď mu udelili čestné ocenenie ako "umelcovi storočia". Swift je nominovaná i na titul Najobľúbenejšia interpretka v žánroch pop/rock a country. Nahrávka Fearless sa uchádza o cenu pre Najobľúbenejší album v rovnakých žánrových kategóriách. Šiestu nomináciu získala v kategórii Najobľúbenejší interpret, interpretka alebo skupina žánru adult contemporary, kde sa spolu s ňou o cenu uchádza Jason Mraz a rocková kapela Daughtry. Eminem, ktorý získal štyri nominácie, bude s Jacksonom súperiť aj o titul Najobľúbenejší interpret v kategórii pop/rock. Okrem toho je nominovaný v kategóriách Najobľúbenejší interpret a Najobľúbenejší album (Relapse) žánru rap/hip-hop. Po tri nominácie získali Lady GaGa, Kings of Leon, Beyoncé a uväznený raper T.I.

Slávnostné udeľovanie 2009 American Music Awards bude 22. novembra z losangeleského Nokia Theater vysielať ABC. Naživo sa na ceremoniáli predstavia napríklad Alicia Keys, Black Eyed Peas, Jennifer Lopez alebo Adam Lambert.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu