Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Miss Slovensko 2004: Ako sa to skoro nezačalo

Mária Sándorová Zobraziť galériu (11)
Mária Sándorová

Plná nervákov. Aj taká bola súťaž o najkrajšiu Slovenku v roku 2004, pretože organizátorov nechal v štichu exkluzívny hosť večera, britská formácia Blue. Nakoniec, samozrejme, všetko dobre dopadlo, veď dievčatá boli šťavnaté a diváci sa tešili predovšetkým na ne...

Do začiatku priameho prenosu ostávalo niekoľko hodín a stále nebolo jasné, či sa galavečera zúčastní aj štvorica Blue. "O ôsmej ráno začali z Londýna volať, že dvaja zo spevákov majú žalúdočné problémy," spomína kreatívny riaditeľ Forzy Pavol Danišovič. "Zložité bolo aj to, že sa zvažovali dva spôsoby dopravy. Keďže oni lietajú len britskými aerolíniami, tak mali prísť do Viedne. Potom ale vstúpilo do hry súkromné lietadlo, ktorým mohli prísť rovno do Bratislavy. Jedna časť ochranky ich preto išla čakať do Rakúska a druhá zostala v Bratislave. Bolo to neuveriteľne hektické," hovorí PR manažér Forzy Gajo Kuruc.

Najhoršie bolo, že Blue celý program otvárali a finalistky mali práve na ich pieseň nacvičenú úvodnú choreografiu. "Naťahovali nás do pol tretej, a potom definitívne povedali nie," hovorí Pavol Danišovič. Bolo potrebné okamžite konať a dievčatá v zákulisí Istropolisu, kde sa galavečer tradične koná, nacvičili doslova za pár minút novú choreografiu.

Miláčikom poroty a dokonca aj zvyšku súťažiacich sa stala usmievavá čiernovláska z Čane Mária Sándorová. "Zaujímavá situácia nastáva vždy tak desať-pätnásť minút po skončení priameho prenosu. Vtedy na dievčatách vidieť mimoriadne sklamanie. V prípade Márie akoby sa všetky dohodli a každá tvrdila: ,Keby to vyhral ktokoľvek iný, tak by ma to štvalo...`……" spomína Pavol Danišovič.

"Takého dobrého človeka za missku sme nikdy nemali. Pri Márii sme mali pocit, že toto je baba, ktorá si to zaslúži, milión, auto, slávu..." myslí si choreograf Ivo Ladižinský. Aj vďaka Márii vraj vládla počas prípravy na Miss mimoriadne dobrá atmosféra. "Ona to držala nad vodou. Keď bolo horšie, niečo zahlásila a všetci sme sa zasmiali," pridáva sa manažérka missiek Alexandra Osmitz.

V tomto ročníku výrazne zabodovala aj Dolnokubínčanka Tatiana Krčméryová, ktorá si odniesla titul I. vicemiss a ďalšie tri šerpy: Miss Sympatia, Miss Press a Miss Internet. Prekvapivou II. vicemiss sa stala nenápadná Aneta Kailingová. "Súkromne máme v hlavách určité poradie už pred finále, no na finále zvykne pravidelne zažiariť baba, o ktorej by sme si to vôbec nemysleli. Zaujímavé je, že napríklad kampaň na Miss Sympatia ide v televízii bez slova, a často sa stáva, že Miss Sympatia nie je misskou. V programe totiž dievčatá ožijú, musia reagovať, mať nejakú gráciu. Na povrch vyplávajú ich črty, ktoré dovtedy nebolo vidieť. Tohto roku na finále prekvapila práve Aneta, ktorá je nesmierne fotogenická a robí senzačný prvý dojem, no je to ťažký introvert, takže sme si ju počas sústredenia nevšimli," hovorí Pavol Danišovič.

Miss desaťročia

Budúci rok vyberie Forza už svoju desiatu Miss. "Program je preto koncipovaný ako retrospektívna bilancia - zo strany účinkujúcich, členov poroty i samotných víťaziek a finalistiek z predchádzajúcich ročníkov," prezrádza Gajo Kuruc. Organizátori by chceli počas budúcoročnej jesene pripraviť špeciálne prekvapenie: Miss desaťročia. Zmerali by si v nej sily všetky doterajšie víťazky! "Láka nás úspech tohto programu v Čechách, lebo drží rekord v sledovanosti," hovorí Gajo Kuruc. "Veľmi o tom špekulujeme, lebo tie baby doteraz výborne vyzerajú. Podpichoval som ich, či by si trúfli aj na promenádu v plavkách, no zatiaľ ich to veľmi neoslovilo," usmieva sa Pavol Danišovič.

Mária Sándorová: Tá pravá Miss!

Osud. Aj tak sa zvykne hovoriť situáciám, keď sa náš život zmení z minúty na minútu a nie je pri tom núdza o šťastné náhody. V prípade Márie Sándorovej bol poslom "zhora" Martin Nikodým. Práve on ju ešte ako súťažiacu v relácii Milionár podpichol, či si vedomostný kvíz nepomýlila so súťažou krásy. Mária to vzala ako výzvu a na Miss sa prihlásila. Postúpila až do finále, kde ju čakal v úlohe porotcu opäť on... Martin Nikodým. Kráska si ho navyše vyžrebovala, aby jej v superfinále položil otázku. "Nikto určite dodnes neverí, že to bola náhoda," hovorí Gajo Kuruc.

Sympatie porotcov si získala aj vďaka svojmu životnému príbehu. Pochádza z dedinky na východnom Slovensku, je najstaršou zo siedmich súrodencov, študuje na zdravotnej škole a popri tom pracuje, aby pomohla rodine. "Je úžasné, že tá story okolo nej je pravdivá. Je to naozaj tá pravá Miss!" hovorí Ivo Ladižinský. "Úplne nás šokovala, keď vyhlásila, že milión za víťazstvo nie je veľa peňazí. Človek si povie: ,No tá je ale namyslená!` Ale ona na to: ,Treba výbavičku pre najmenšiu sestru, okná na dom, brat chce mobil...` Je to jediná z missiek, ktorá na druhý deň po súťaži kúpila všetkým finalistkám darček.

Je to boží človek," hovorí Ivo Ladižinský. "Musíme jej hovoriť: Mária, prosím ťa, nerozdávaj!" dodáva Alexandra Osmitz. Viac ako osemdesiattisícová výplata, ktorá Márii každý mesiac príde na účet, sa ľahko rozkotúľa. "Musí sa to rozpočítať na benzín, telefón, oblečenie, vizáž. Taktiež pomáham finančne doma, ako som mala vo zvyku," hovorí Mária, ktorá vraj dodržala slovo a každému súrodencovi kúpila to, čo si ešte pred súťažou želal.

Mária však nielen dáva, ale aj dostáva... Najväčšiu radosť vraj zažila hneď po víťazstve. "Keď som prišla prvýkrát domov, otvorila som dvere a uvidela tam milión kytíc. Normálne mi vošli do očí slzy," spomína kráska, ktorej život sa v posledných mesiacoch prevrátil naruby. "Ani si to všetko veľmi neužívam, lebo nepretržite lietam z Bratislavy do Košíc, odtiaľ do Prešova a Čane. Pokračujem totiž v treťom ročníku na Fakulte zdravotníctva Prešovskej univerzity."

Jej životné priority sú jasné: "Musím sa veľa učiť. Rozmýšľala som, že budem pokračovať na medicíne, ale chémia by ma nebavila... Preto som si vybrala právo, kde si chcem podať prihlášku. Mnohí sa mi preto smejú, že či chcem byť Verešová 2." Na kariéru modelky nepomýšľa. "Na Slovensku je málo možností a keď budem mať školu, tak bude ťažšie dostať sa von..." Po živote uprostred šoubiznisu teda netúži, no vrátiť sa do Čane ju láka ešte menej. "Veľmi sa toho bojí a už teraz myslí na to, čo bude robiť, keď odovzdá žezlo," rozpráva A. Osmitz.

Momentálne sa Mária nachádza v Číne, kde sa s kráskami z celého sveta pripravuje na Miss World, ktorá vyvrcholí 4. decembra. Na súťaž sa veľmi tešila. "Kým missky v minulých rokoch by tam najradšej nešli, Mária je z toho šťastná. Ona totiž každý deň prežíva úplne naplno. Nikdy predtým nejedla čínu, steak, neletela lietadlom... a teraz si to užíva," dodáva Alexandra Osmitz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu