Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Paul McCartney vystúpil v Kyjeve

Paul McCartney Zobraziť galériu (5)
Paul McCartney (Zdroj: SITA)

Viac ako 200-tisíc ľudí si napriek dažďu vychutnalo v sobotu večer na kyjevskom Námestí nezávislosti charitatívny koncert Sira Paula McCartneyho.

Bývalého člena slávnej skupiny Beatles do Kyjeva pozval ukrajinský magnát Viktor Pinčuk s cieľom zjednotiť krajinu rozdelenú na prozápadné a proruské regióny. Organizátori podujatie pomenovali Koncertom nezávislosti, práve pre miesto, na ktorom sa konalo.

V roku 2004 sa totiž stalo dejiskom ukrajinskej oranžovej revolúcie. McCartney pozdravil publikum, v ktorom sa nachádzal aj niekdajší ukrajinský prezident Leonid Kučma a súčasný gruzínsky prezident Michail Saakašvili, v ukrajinčine. Koncert, počas ktorého zazneli známe hity od Beatles, ale aj zo spevákovho sólového repertoáru, prenášala naživo televízia a fanúšikovia mohli koncert sledovať aj na veľkoplošných obrazovkách v ďalších piatich ukrajinských mestách.

Pre McCartneyho to bolo vôbec prvé vystúpenie na Ukrajine. Označili ho za najväčší koncert v bývalom Sovietskom zväze.

Podľa organizátorov vyzbierané peniaze poslúžia na nákup diagnostických zariadení pre detské oddelenie ukrajinského Národného onkologického ústavu. Hoci bol koncert pre divákov zadarmo, organizátori vďaka podpore ukrajinských podnikateľov a ďalších, ktorí sa rozhodli prispieť, vyzbierali približne tri milióny ukrajinských hrivien (približne 11,5 milióna slovenských korún).

Do zbierky sa zapojilo viac ako 500 ľudí. Podľa hovorkyne nadácie Viktora Pinčuka Tatiany Overiny ľudia prispievajú aj naďalej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu