Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Bývalé televízne hlásateľky: Na Vianoce v televízii už len spomínajú

Nora Beňačková
Nora Beňačková

BRATISLAVA - Bývalé televízne hlásateľky si už niekoľko rokov vychutnávajú Vianoce podľa svojich predstáv. Služby počas sviatkov už totiž nemajú od roku 2003, keď v televízii prácu hlásateľky zrušili.

Počas Štedrého večera si občas aj spomenú na to, aké boli Vianoce v živom vysielaní pred kamerou. "Vianoce v televízii mali úžasné čaro," povedala ČTK Soňa Müllerová. Hoci na obrazovke to vyzeralo, že sú v hlásateľni samé, okolo nich pripravovalo vysielanie množstvo ďalších ľudí. "Doniesli sa koláčiky, mali sme stromček, stále sme debatovali, ja som sa na to tešila," spomínala Müllerová, ktorá stále pôsobí ako moderátorka.

"Určite si na to spomeniem, ale ani mi za tým nie je ľúto, lebo už sme inde," zhodnotila. Vianoce však aj teraz trávi netradične. "Chodím s rodinou na celý vianočný týždeň do hôr, do Semmeringu, takže my nevypekáme, nechystáme, neupratujeme nič, my len oddychujeme," prezradila Müllerová.

Aj jej bývalá kolegyňa Nora Beňačková strávila množstvo sviatkov v televíznom štúdiu. "Tak okolo šiestej večer som už čakala na zmenu, alebo v maskérni na službu," spomínala Beňačková na Vianoce v "priamom prenose".

V súčasnosti sviatky trávi na horách, rada si však zájde aj do divadla alebo na novoročný koncert. "Vianočné sú rodinné, mali by sme byť všetci doma," povedala niekdajšia dlhoročná tvár Slovenskej televízie, ktorá sa tak cez sviatky stretáva aj so svojou sestrou, známou opernou speváčkou Gabrielou Beňačkovou.

"Naše vianočné zvyky sú veľmi krásne a mali by sme ich dodržovať, nie sú len o darčekoch, ale aj o láske, zrodení," poznamenala Beňačková. Preto sa v jej domácnosti dodržiavajú všetky tradície, dávajú sa toliariky pod tanier, hádžu orechy do rohu, krájajú sa jabĺčka. Na stole musí byť aj kapor, keďže jeho nakrájané mäso pripomína podkovu - symbol šťastia.

Moderátorka Emma Tekelyová si už dnes Vianoce v službe ani nevie predstaviť. "Každá doba má svoje čaro, tie časy boli pomalšie príjemnejšie, Vianoce sviatočnejšie, ale život sa zrýchlil," konštatovala Tekelyová, ktorá sa živí aj ako spisovateľka. Preto si dnes môže vychutnávať sviatočnú pohodu. "My sme mali opačný režim, keď ľudia sedeli s vyloženými nohami a pozerali televíziu, my sme pracovali. Dnes je to naopak," povedala.

Keďže Tekelyovej nová knižka Lesk na pery vyšla len v novembri, o darčeky pre priateľov má jej autorka postarané. "Ja mám nárok iba na pár výtlačkov, takže ostatné si musím kupovať ako bežný smrteľník," prezradila Tekelyová, ktorá sa chystala rozdať asi stovku knižiek.

Televízni hlásatelia zmizli po polstoročí z obrazoviek aj v Česku. Také známe tváre ako Alexander Hemala, Saskia Burešová, Marie Retková, či Hana Heřmánková už od roku 2006 nahradili upútavky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu