Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Věra Galatíková podľahla rakovine

Věra Galatíková
Věra Galatíková

PRAHA - Zomrela česká herečka Věra Galatíková. Vo veku 69 rokov podľahla rakovine. Stvárnila desiatky filmových a divadelných úloh. Smrť známej herečky potvrdil pre český denník MF DNES hovorca činohry Národného divadla Tomáš Staněk.

Věra Galatíková sa narodila 19. augusta 1938 v Zlíne. Vydala sa za herca Ladislava Freja, s ktorým mala dve deti Kristýnu a Ladislava. Obaja sa tiež venujú herectvu.

Pľúcny nádor jej prvýkrát diagnostikovali pred piatimi rokmi a v roku 2005 ju operoval profesor Pavel Pafko. Fajčila 35 rokov, nakoniec sa však svojej závislosti od nikotínu zbavila a angažovala sa v protifajčiarskej kampani. Vlani na jar odmietla klasickú radikálnu liečbu. „Chcem žiť naplno, pokiaľ mi to môj stav dovolí,“ vysvetlila vtedy Galatíková.

Absolvovala Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, potom účinkovala na doskách Východočeského divadla v Pardubiciach a v pražskom Činohernom klube. Neskôr pôsobila v Divadle S.K. Neumanna a Mestských divadlách pražských a svoju divadelnú kariéru zavŕšila v Národnom divadle, na ktorého javisku vystupovala od roku 1993.

Vo filme na seba výrazne upozornila už v roku 1967 v snímke Františka Vláčila Údolí včel. Ďalšie zaujímavé filmové úlohy ju čakali na prelome 60. a 70. rokov, keď sa objavila napríklad v dielach Všichni dobří rodáci, Ohlédnutí alebo Skřivánci na niti. Naposledy ju mohli návštevníci kín vidieť vo filme Anděl exit. Z televíznych úloh sa preslávila predovšetkým postavou riaditeľky základnej školy v seriáli My všichni školou povinní. Stvárnila celý rad úloh v divadle v televízii, v dabingu prepožičala svoj hlas francúzskej herečke Annie Girardotovej. Za celoživotné majstrovstvo v dabingu dostala v roku 2000 Cenu Františka Filipovského.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu