Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Macháček: Počas nakrúcania takmer zamrzol

Jiří Macháček
Jiří Macháček (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Český herec Jiří Macháček pri nakrúcaní nového poľsko-slovenského filmu Jahodové víno vraj bojoval aj o život.

Prezradil, že v poľskej horskej dedinke po príchode filmárov udreli mrazy, teplota klesla o takmer 30 stupňov Celzia, vďaka čomu zamrzla aj kamera. "Vzhľadom k tomu, že moja postava nemá zimné topánky a dostane ich až v poslednom zábere filmu, tak mi zima bola," prezradil ČTK s úsmevom Macháček. V poetickej tragikomédii si zahral policajta, ktorý chce zabudnúť na bolestnú minulosť a nechá sa preložiť z Varšavy do zapadnutej horskej dediny pri poľsko-slovensko-ukrajinských hraniciach. Film uvedú do kín na jar.

"Nakrúcali sme v prostredí, kde bolo mínus 32 až 33 stupňov. To boli chvíle, keď človek rozmýšľal, či prežije," spomínal na predminulú zimu Macháček. "Kamera nám zamrzla, garancia totiž bola len do mínus 15," doplnil ho poľský režisér Dariusz Jabloński, pre ktorého je Jahodové víno celovečerným debutom.

Počasie do nakrúcania zasiahlo viackrát. Keď sa napríklad počas natáčania ľúbostnej scény Macháčka so Zuzanou Fialovou rozvodnil vodopád, asi stočlenný štáb musel doslova utekať. "Ten vodopád mal šesť-sedem stupňov, tak si viete predstaviť, aká erotická nádej tam je," popisoval nakrúcanie "vzrušujúcich" záberov Macháček.

Na nakrúcanie snímky, ktorá vznikla na motívy Haličských poviedok Andrzeja Stasiuka, však spomína rád. S Fialovou sú si totiž vraj blízki ako brat a sestra, obľúbil si nielen poľských kolegov, ale aj polovicu dedinky. Domáci ho vraj dokonca zohrievali vodkou.

Macháčka tiež potešilo, že dostal úplne inú postavu. Svojím dramatickým príbehom bola totiž odlišná od jeho predchádzajúcich, komediálne ladených úloh. Odlišná však bude aj tým, že v poľskej a slovenskej verzii filmu Macháčka nadabovali. V slovenčine tak hovorí hlasom Jozefa Vajdu.

Podľa Macháčka však treba jazyk filmu rešpektovať. Či si na to zvyknú aj slovenskí diváci, ktorí Macháčka poznajú z viacerých filmov aj koncertného pódia, sa podľa neho uvidí po uvedení filmu do kín.

Zatiaľ však Jahodové víno videli iba na festivaloch v Poľsku a pred pár dňami na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava. V jeho zákulisí o Macháčkovi kolovali klebety, že sa na Slovensku pokúšal platiť českými korunami, hoci majú oba štáty rozdielnu menu už 14 rokov.

"Ja mám nejaké slovenské peniaze, je ich už iba 20... Skúšal som to kartou, tú tam nebrali, tak čo mi ostávalo," priznal Macháček pred odchodom domov. Tam ho čaká aj nakrúcanie nového filmu Jana Hřebejka Nestyda, v ktorom bude hrať hlavnú úlohu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu