Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Veža U2 v ohrození

Adam Clayton, Larry Mullen, Bono Vox a The Edge Zobraziť galériu (18)
Adam Clayton, Larry Mullen, Bono Vox a The Edge

DUBLIN – Už začiatkom budúceho roku sa má začať v Dubline výstavba najvyššej budovy v Írsku, ktorá nesie názov najpopulárnejšej kapely v krajine – U2 Tower (Veža U2).

Prestavbu hotela Clarence, ktorý vlastnia Bono a The Edge, však ohrozujú miestni pamiatkari. Na mieste, kde má stáť veža, sa totiž nachádza viacero historických budov, ktoré sa musia kvôli veži U2 zbúrať.

Konzorcium, ktorého členom je U2, plánuje investovať asi 6,8 miliardy Sk. Ich snahy však ohrozujú pamiatkari na čele s Michaelom Smithom z organizácie An Taisce. Ten pohrozil žalobou, ak vedenie mesta schváli projekt, na čele ktorého stojí britský architekt Norman Foster. Stavitelia však argumentujú faktom, že mrakodrap bude pre írsku metropolu prínosom.

„Konzorcium spolupracujúce s Normanom Fosterom prinesie Dublinu trvalú pamätihodnosť,“ uviedol architekt John McLaughlin. „Je to vízia vyjadrujúca sebavedomie mesta,“ pridal sa manažér hotela Clarence Oliver Sevestre.

O výstavbe sa hovorí už dlhšie. Bono a The Edge kúpili hotel v centre Dublinu ešte v roku 1992 a stal sa obľúbeným miestom celebrít ako sú bývalý prezident USA Bill Clinton či supermodelka Kate Moss. S menej ako 50 izbami však nespĺňal predstavu hviezdneho hotela a preto sa lídri U2 rozhodli postaviť na jeho mieste najvyššiu budovu v Írsku, ktorá by okrem hotela zahŕňala aj nahrávacie štúdio kapely na úplnom vrchu. Ak mesto vydá povolenie, veža sa začne stavať začiatkom budúceho roka. Dokončiť sa má v roku 2011.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu