Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sir Edmund Hillary po páde v nemocnici

Sir Edmund Hillary ako prvý človek zdolal Mount Everest
Sir Edmund Hillary ako prvý človek zdolal Mount Everest

AUCKLAND - Novozélanďana Sira Edmunda Hillaryho, ktorý sa v máji 1953 ako prvý človek dostal na najvyšší vrchol Zeme 8848 m vysoký Mount Everest, hospitalizovali v nemocnici v Aucklande.

Miestne média informovali, že sa zranil pri páde. Jeho manželka June odmietla v krátkom vyhlásení z nemocnice komentovať, prečo 87-ročného horolezca a bádateľa prijali do nemocnice.

Hillaryho hospitalizovali v nedeľu potom, ako sa vrátil z nepálskeho Káthmándú. "Je v uspokojivej kondícii a jeho stav sa každý deň zlepšuje," uviedla jeho manželka. Nemocnica prostredníctvom svojej hovorkyne potvrdila, že o Hillaryho zdravotnom stave nebude poskytovať žiadne informácie a odmietla komentovať či potvrdiť, že sa zranil pri páde.

Novozélandská premiérka Helen Clarková uviedla, že všetci občania želajú Hillarymu skoré uzdravenie. "Sir Ed je národná ikona. Nie je nikto, koho by sme mali radšej a myslím, že budem hovoriť za všetkých, ak poviem: 'Vydrž Ed, milujeme ťa!'," povedala Clarková pre Radio New Zealand. Hillary mal v posledných rokoch veľmi podlomené zdravie. To ho však nezastavilo pred návštevou Nepálu či expedície do Antarktídy v januári. V roku 1994 bol hosťom Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu