Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Milanovi Lasicovi hrozí operácia!

Milan lasica
Milan lasica

BRATISLAVA - Slabosť, únava, nechutenstvo či necitlivosť v dolných končatinách...

Aj to sú problémy, s ktorými sa musí denne potýkať známy herec, režisér, humorista a glosátor Milan Lasica (66). Hoci už viac ako dvadsať rokov statočne bojuje s cukrovkou, v poslednom čase sa jeho stav vážne zhoršil. Problémy mu robia najmä cievy na nohách a lekári mu hrozia ďalšou operáciou.

Vyššiu hladinu cukru v krvi namerali umelcovi po prvýkrát pred približne dvadsiatimi rokmi. Vtedy Milan Lasica podstúpil zdanlivo jednoduchú operáciu, zákrok v nosnej priehradke. No predoperačné krvné testy odhalili šokujúci výsledok - dvakrát vyššie hodnoty glukózy, ako je norma 10 milimolov na liter. Obľúbený divadelník, satirik a herec tak skončil v ambulancii diabetológa. „Nedá sa povedať, že by som to vtedy bral vážne. Až v posledných rokoch, pretože som mal úraz, a teraz mám také drobné následky, následky, ako je problém s cievou na nohe. Chodím na pravidelné kontroly k diabetológovi a dá sa povedať, že užívam dosť liekov,“ potvrdil svoje starosti v rozhovore pre časopis Diabetik.

A práve cievy na nohách mu začali v posledných mesiacoch vážne komplikovať život. To neveští nič dobré... „Pán Lasica už niekoľko operácií v minulosti absolvoval a zdá sa, že pod nôž bude musieť ísť znova,“ prezradil Novému Času zdroj z nemocničného prostredia, kde umelec chodieva na pravidelné kontroly. Dodržiava diétu, užíva množstvo liekov, prestal fajčiť aj piť alkohol, no ani to nezabralo, a riziko chirurgického zákroku mu opäť hrozí.

„Aj napriek tomu, že sa diabetik lieči a je pod dohľadom lekárov, komplikácie z cukrovky sa nedajú zastaviť. Cukrovka spôsobuje okrem iných ochorení aj tzv. syndróm diabetickej nohy, ktorý môže v najhorších prípadoch končiť aj amputáciou,“ vystríha diabetológ Jaroslav Fábry pred podceňovaním tejto choroby. Maestrovi však mentálne nič podobné nehrozí.

Cukrovka

Diabetes mellitus alebo cukrová úplavica, tzv. cukrovka, je vážne celoživotné metabolické ochorenie. Väčší problém než samotné ochorenie sú komplikácie, ktoré postihujú hlavne oči, ľadviny, nervovú sústavu a obvodové cievy, napríklad na dolných končatinách. Príznaky cukrovky môžu byť rôzne - spočiatku nemusí mať chorý rozvinuté všetky jej príznaky naraz. Typickým prejavom je únava spojená s chudnutím, časté močenie a smäd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu