Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Katarína Kolníková († 85) tajila lásku otca pred deťmi

Katarína Kolníková Zobraziť galériu (7)
Katarína Kolníková

RADOŠINA - Dlhých päťdesiat rokov ukrývala nebohá herečka Radošinského naivného divadla Katarína Kolníková († 85) svoje veľké tajomstvo v kartónovej škatuli. Na dne ošarpanej starej truhlice ležal vzácny poklad - desiatky listov od manžela Michala.

Dlhé desaťročia ich písal herečke a svojim trom deťom z ďalekej Kanady. Ich obsah exkluzívne pre Nový Čas odhalila herečkina dcéra Eva Furdová (64).

Muž, o ktorom teta Katka nikdy nehovorila, opustil rodinu v roku 1946. A viac sa nevrátil. Jeho listy z krajiny javorového listu sa na verejnosť dostávajú až teraz, krátko po smrti nezabudnuteľnej herečky, ktorej srdce dotĺklo koncom mája. Vo chvíli, keď Eva Furdová otvára kartónovú škatuľu, sa v jej pohľade mieša smútok so spomienkami a vnútorný nepokoj so zvláštnou nostalgiou.

 „Nevedeli sme, že mamička tieto listy mala a ukrývala ich. Až deň po pohrebe ich priniesla jej dôverná priateľka. Vraj ju mamička poverila, aby nám ich dala, keď umrie,“ vraví so slzami v očiach jediná dcéra niekdajšej prvej dámy Radošinského naivného divadla. „Spomínam si, keď sme boli malí, mamička nám z tých listov čítavala. Ocko vždy napísal, aby sme sa dobre učili a poslúchali mamičku,“ spomína pani Eva na okamihy z detských liet.

Časom sa však na listy úplne zabudlo a rodina sa naučila žiť bez otca. No Katarína Kolníková si všetky listy starostlivo odkladala a ukrývala na tajné miesto. „Neviete si predstaviť, čo tie listy pre mňa znamenajú. Ocko v nich píše, ako veľmi nás miluje, a že urobí všetko pre to, aby sme boli ako rodina znovu spolu,“ pani Eva sa opäť začítava do vyblednutých hárkov papiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu