Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

U2 získali päť cien Grammy

Zobraziť galériu (8)

LOS ANGELES - Víťaz tohtoročných Grammy je jasný! Stala sa ním írska rocková skupina U2. Tá získala prestížnu cenu vo všetkých piatich kategóriách, v ktorých bola nominovaná. Bono a spol. tak zatienili hlavných favoritov stredajšieho večera, speváčku Mariah Carey a rapera Kanyeho Westa. Tí získali po troch Grammy. U2, ktorí už tak na svojom konte majú 22 týchto cien, získali zlaté gramofóniky aj v hlavných kategóriách Pieseň roka a Album roka.

U2 zvíťazili v hlavnej kategórii Album roka s nahrávkou How To Dismantle An Atomic Bomb (Ako rozobrať atómovú bombu), ktorá uzrela svetlo sveta ešte koncom roka 2004. S dlhým nosom v tejto kategórii odišli Paul McCartney, Mariah Carey, Kanye West i Gwen Stefani. U2 vyhrali aj kategóriu Najlepší rockový album a Najlepšia rocková pesnička za svoj singel City of Blinding Lights. Ďalší hit z úspešného albumu Sometimes You Can‘t Make It On Your Own sa stal najlepšou piesňou roka a najlepším rockovým vokálnym výkonom skupiny. „Ak si myslíte, že nám sláva stúpne do hlavy, tak už je neskoro,“ okomentoval úspech skupiny jej líder Bono.

Mariah Carey bola nominovaná v ôsmich kategóriách, napokon získala „iba“ tri ceny. Popová diva má však za sebou veľmi úspešný rok, keď sa jej s albumom The Emancipation of Mimi podaril skvelý návrat na výslnie. Prekvapujúcim víťazom jednej z hlavných kategórií Najlepšia nahrávka sa stalo punkrockové trio Green Day s nahrávkou Boulevard of Broken Dreams. Ďalším prekvapením boli dve Grammy pre víťazku americkej SuperStar Kelly Clarkson. Na opačnej strane sa ocitol napríklad Paul McCartney, ktorý bol síce nominovaný v troch kategóriách, ale nezískal ani jednu cenu. Medzi porazených sa zapísali aj raper 50 Cent (6 nominácií), Alicia Keys a Gwen Stefani (obe po päť nominácií).

Prehľad ocenených v jednotlivých kategóriách >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu