Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Pečú hostie pre celé Slovensko

Sestra Benigna pri pečení oplátok. Zobraziť galériu (3)
Sestra Benigna pri pečení oplátok.

ZBOROV - Hostie, teda oplátky, ktoré sa používajú pri cirkevných obradoch, pečú v kláštore v Zborove (okr. Bardejov). Je to jediná výrobňa u nás a denne putuje do všetkých kútov Slovenska až 200-tisíc hostií. Mesačne na ne spotrebujú 2,5 tony múky.

Oplátky pečú z cesta vyrobeného len z hladkej múky a vody. „Iné prísady doň nedávame,“ tvrdí sestra Grácia z Inštitútu preblahoslavenej Panny Márie - Congregatio Jesu, pod ktorý výrobňa patrí. Oplátky delia na malé a veľké (kňazské). V Zborove vyrábajú aj primičné hostie, ktoré sa požívajú pri rôznych slávnostiach. „Pripravíme cesto, ktorého hustotu prispôsobíme druhu oplátok, ktoré z neho vzniknú. Potom ich v stroji upečieme. Nasleduje vykrajovanie. Upečené cesto však musíme najskôr navlhčiť, aby zvláčnelo, inak by hostie boli veľmi krehké a pri vykrajovaní by sa drobili,“ vysvetľuje sestra Grácia.

Výrobný proces je namáhavý. Pracuje sa pri vysokej teplote, veľkej vlhkosti a značnom hluku. Oplátky na záver rozdelia do škatúľ a poštou odošlú k odberateľom. Výrobňu hostií pôvodne založili v Prešove v roku 1925. V časoch komunizmu sa často nútene sťahovala z jedného miesta na druhé a predpovedali jej zánik. Stal sa však opak. V Zborove je už siedmy rok a počet vyrobených oplátok neustále stúpa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu