Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Husle sa učil vyrábať sám

Zobraziť galériu (3)

ZVOLEN - Jeden z najmladších výrobcov huslí na Slovensku je v tomto remesle samouk. Peter Horčin (24) zo Slovenskej Ľupče (okres B. Bystrica) vyrobil 14 huslí a ďalšie má rozrobené. Tomuto zaujímavému remeslu sa venuje už 1O rokov.

„K výrobe a oprave huslí som sa dostal na Strednej priemyselnej škole drevárskej vo Zvolene, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku,“ hovorí mladý husliar. V súčasnosti v tejto škole vyučuje výrobu huslí. Okrem toho je doktorandom na Technickej univerzite vo Zvolene. „V našej rodine sa výrobou hudobných nástrojov nikto nezaoberal, akurát prastarí otcovia boli debnári a pracovali s drevom. Ja som sa vlastne takmer všetko, čo viem, naučil sám,“ vysvetľuje Peter.

Podľa neho je pri výrobe nástroja najdôležitejšie drevo. Takmer celé husle vyrába mladý muž z javora, pričom nedávno si kúpil celý strom a z neho drevo využíva. „Husle robím aj na objednávku a ich cena sa pohybuje do 20-tisíc korún. Ich výroba je však zdĺhavá. Keby som robil na jednom nástroji od rána do večera, vyrobím ho asi za 3 mesiace,“ dodáva Peter, ktorý na svojich výrobkoch veľmi nehrá. Zvládne tak jednu koledu na Vianoce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu