Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Aj vianočný stromček môže byť nebezpečný

Štedrý večer sa nezadržateľne blíži a jeho súčasťou sú i svetielka na vianočnom stromčeku. Výber osvetlení na našom trhu je dnes bohatý, nie všetky sú však bezpečné a môžu priniesť nemalé prekvapenie. Na čo si teda pri ich kúpe dávať pozor?

Sviatočnú atmosféru umocňujú okrem vianočnej dekorácie i rôzne druhy elektrického osvetlenia. V minulosti sa používalo najmä na rozžiarenie stromčeka, dnes je súčasťou interiérovej i exteriérovej výzdoby. Všetko závisí od vašej fantázie. Pozor však, aby vám stromček z nepozornosti či po namontovaní nekvalitných svetiel nezačal horieť.

Potrebné údaje
Skôr ako si svietiace reťazce na stromček zakúpite, všimnite si, samozrejme, okrem ceny i to, či obsahujú všetky zákonom určené informácie. V prvom rade by na produkte mal byť uvedený typ výrobku a údaje o výrobcovi prípadne dovozcovi či dodávateľovi. Podľa hovorkyne Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuše Krkoškovej ich absencia totiž avizuje, že s výrobkom nie je niečo v poriadku. Nemali by tiež chýbať pokyny o spôsobe použitia, údržby či účele výrobku. Svetlá si nechajte rozbaliť a predviesť. Zvlášť opatrní buďte na trhoviskách. Mnohé svietiace reťaze zakúpené práve tam nespĺňajú bezpečnostné požiadavky a sú vyrobené z materiálu, ktorý sa ľahko prehreje a môže dojsť ku skratu. Potom môžu hlavne umelé stromčeky už veľmi ľahko vzplanúť.

Buďte opatrní
Aj keď si kúpite kvalitné elektrické reťaze, nezabudnite na opatrnosť pri ich používaní priamo doma. Neumiestňujte stromček v blízkosti zdrojov tepla - radiátora, kozuba či televízora - ale i záclon a závesov. Tie by v prípade požiaru pomohli k jeho rýchlemu rozšíreniu. Skôr ako ho ozdobíte svetelnými reťazcami, skontrolujte, či nie je niektorý z káblov poškodený. V žiadnom prípade na stromček neumiestňujte sviečky. Ak ste sa rozhodli ozdobiť okná či stromy vo vašej záhrade, ubezpečte sa, že svetlá sú určené pre vonkajšie použitie. Prípadnému požiaru zabránite i vtedy, ak svetlá vypnete vždy, keď z domu odchádzate, alebo idete spať.

Nebezpečné typy svetiel
100 Music Christmas Lights set Standard SL - 79
100 Mini Lampadas
Multi Chasingi Twinkle 100
100 Pearl Lights
Miniuature Lights Five Way Flasner
100 Lamps Christmas Lights Sonaki
Lampadas De Substituicao se Uma Queirmar
50 Christmas Lights set 3 - Way Flasner, Made in PRC
72 Lights Miniature set
140 Music Lights


Aby ste predišli úrazu
- nezapájajte reťazec do siete, ak je ešte v obale,
- ak sú do série reťazca zapojené žiarovky s poistkou,
nevymieňajte ich za žiarovky bez poistky,
- výmenu žiaroviek v žiadnom prípade nevykonávajte,
ak je reťazec pripojený na elektrickú sieť,
- aby ste predišli prehriatiu, pokazené žiarovky vymieňajte za také, ktoré majú rovnaké menové napätie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu