Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Odistená mína bola na povale 60 rokov!

Pyrotechnik Marián Jelenák prenáša odistenú funkčnú mínu do auta.
Pyrotechnik Marián Jelenák prenáša odistenú funkčnú mínu do auta.

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM - Ľudia z Nového Mesta nad Váhom boli včera v ohrození. Kvôli nebezpečnej míne z druhej svetovej vojny museli policajti zatarasiť ulicu pri tamojšej budove polície. Mínu, ktorú našli odistenú, funkčnú a smrteľne nebezpečnú na povale rodinného domu, museli nechať vybuchnúť v čachtickom kameňolome.

Nebezpečnú výbušninu našiel majiteľ staršieho domu pri upratovaní povaly. Bez povšimnutia tam ležala asi 60 rokov. Celý ten čas bola navyše odistená, a preto nebezpečná! „Je to protipechotná, šrapnelová mína nemeckej výroby. Volali ju aj skákajúca, pretože pri výbuchu vyskočila do výšky. Pod vrchným plášťom má 200 až 300 guľôčok, ktoré vystrelí na všetky strany,“ povedal pyrotechnik Marián Jelenák. Črepiny z míny by zabili alebo zranili ľudí do vzdialenosti 200 metrov. Na povalu domu ju vraj mohol priniesť bývalý majiteľ domu ako suvenír z vojny, v ktorej bojoval.

Nebezpečnú trhavinu pyrotechnik preniesol z domu do budovy polície. Odtiaľ ju s asistenciou polície, hasičov a zdravotníkov previezli do kameňolomu, a tam ju zneškodnili. Manipulácia s ňou bola pritom veľmi nebezpečná. „Stačí jeden neopatrný pohyb, pošmyknutie, alebo predmet, čo spadne na mínu, a tá okamžite vybuchne,“ dodal pyrotechnik. Za svojej deväťročnej praxe sa s podobným prípadom ešte nestretol. „Zneškodňoval som už odistené ručné granáty, ale nikdy som ešte nevidel odistenú protipechotnú mínu,“ povedal M. Jelenák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu