Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pávy plašia votrelcov piskotom

Janka Trojanová so svojím krásavcom – pestro sfarebným pávom. Zobraziť galériu (2)
Janka Trojanová so svojím krásavcom – pestro sfarebným pávom.

GELNICA - Hotový domáci zverinec! Zootechnička Janka Trojanová (33) z Gelnice chová 25 sliepok, 10 kačiek, kravu s býčkom a tri ovce. Má aj strážneho psa, mačky, korytnačky a škrečka. Najviac je však hrdá na svoje tri pávy. Práve tieto operence vraj piskotom vždy odplašia všetkých votrelcov.

Hoci sú mierumilovné, pri návšteve cudzieho človeka svojím prenikavým škrekom ochraňujú ostatné zvieratá, ale aj nás,“ chváli pestrofarebného samca a dve samice ich chovateľka. Pávy indické sú podľa nej elegantné vtáky, ktoré sú nenáročné na chov. „Prispôsobili sa našim podmienkam. Podobne ako sliepky žerú pšenicu a zrno. Rastlinnú i živočíšnu potravu si navyše na lúke nazbierajú aj samy.

Najkrajší je samec v lete počas obdobia dvorenia. Jeho rozprestretý vejár je úchvatný! Vypadané perie s okami, ktoré zdobia samce od troch rokov, sa dá využiť do ikebany a vázy,“ vraví J. Trojanová. Chovateľka zatiaľ konzumovala z pávov iba ich vajcia. Sú krémovej farby s čiernymi bodkami a chutia vraj podobne ako slepačie. Samice znášajú 3 až 12 vajec a sedia na nich na skrytom mieste. Hoci vedia lietať a občas aj preletia ohradu, vždy sa vrátia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu