Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Čo pomáha proti unaveným očiam

Oči sú jedným z najdôležitejších orgánov človeka. Pri našej každodennej činnosti však dostávajú poriadne zabrať. Na problémy so zrakom sa sťažujú hlavne ľudia, ktorí pri svojej práci používajú počítač.

Čoraz viac sa aj u mladších ľudí objavuje slzenie a pálenie očí, suchosť slizníc alebo celková únava zraku. Prinášame zopár rád, ako proti tomu bojovať.

Prvou pomocou, ako si pri zrakovej únave uľaviť, je pravidelná prestávka. Pri práci na počítači je dobré každé 2 až 3 hodiny činnosť prerušiť a aspoň na 10 alebo 15 minút si oddýchnuť.

Pomáha aj na chvíľu zavrieť oči, napríklad pri telefonovaní, alebo pití kávy či čaju.

Ak máte niekde v práci miestnosť, kde by ste mohli byť na chvíľu sami a kolegovia by na vás nepozerali ako na bláznov, trochu si poskáčte. Pomáha to prekysličiť organizmus a oči sa uvoľnia. Keď táto možnosť nie je, aspoň pomaly krúžte hlavou a zhlboka dýchajte.

Nahmatajte si priehlbiny vzadu za ušnými lalokmi a prstami na ne silno zatlačte, a to aspoň 10-krát za sebou. Tento postup sa dá opakovať niekoľkokrát za deň.

Pri práci s počítačom sa sliznica očí nadmerne vysušuje, preto by ste mali častejšie žmurkať, aby sa prevlhčila. Pomáhajú aj rôzne očné kvapky.

Dôležité je nastaviť monitor počítača tak, aby obrazy a písmená neboli príliš ostré. Tiež sa v ňom nemá odrážať svetlo a obrazovku nasmerujte tak, aby nebola ani oproti oknu, ani chrbtom k nemu.

Jedným z hlavných opatrení v boji proti únave očí je správne osvetlenie. Nemá byť ani príliš ostré, ani slabé. Vhodné je príjemné teplé svetlo, ktoré neoslepuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu