Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ako pomôcť unaveným očiam

Naše oči dostávajú pri každodennej činnosti riadne zabrať.
Naše oči dostávajú pri každodennej činnosti riadne zabrať.

Oči sú jedným z najdôležitejších orgánov človeka. Pri našej každodennej činnosti však dostávajú poriadne zabrať. Na problémy so zrakom sa sťažujú hlavne ľudia, ktorí pri svojej práci používajú počítač.

Čoraz viac sa aj u mladších ľudí objavuje slzenie a pálenie očí, suchosť slizníc alebo celková únava zraku. Prinášame zopár rád, ako proti tomu bojovať.

- Prvou pomocou, ako si pri zrakovej únave uľaviť, je pravidelná prestávka. Pri práci na počítači je dobré každé 2 až 3 hodiny činnosť prerušiť a aspoň na 10 alebo 15 minút si oddýchnuť.

- Pomáha aj na chvíľu zavrieť oči, napríklad pri telefonovaní, alebo pití kávy či čaju.

- Ak máte niekde v práci miestnosť, kde by ste mohli byť na chvíľu sami a kolegovia by na vás nepozerali ako na bláznov, trochu si poskáčte. Pomáha to prekysličiť organizmus a oči sa uvoľnia. Keď táto možnosť nie je, aspoň pomaly krúžte hlavou a zhlboka dýchajte.

- Nahmatajte si priehlbiny vzadu za ušnými lalokmi a prstami na ne silno zatlačte, a to aspoň 10-krát za sebou. Tento postup sa dá opakovať niekoľkokrát za deň.

- Pri práci s počítačom sa sliznica očí nadmerne vysušuje, preto by ste mali častejšie žmurkať, aby sa prevlhčila. Pomáhajú aj rôzne očné kvapky.

- Dôležité je nastaviť monitor počítača tak, aby obrazy a písmená neboli príliš ostré. Tiež sa v ňom nemá odrážať svetlo a obrazovku nasmerujte tak, aby nebola ani oproti oknu, ani chrbtom k nemu.

- Jedným z hlavných opatrení v boji proti únave očí je správne osvetlenie. Nemá byť ani príliš ostré, ani slabé. Vhodné je príjemné teplé svetlo, ktoré neoslepuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu