Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aj láska má svoje fázy

Na tom, že sa vaše vzájomné pocity počas vzťahu s partnerom menia, nie je nič zlé. Mali by ste však vedieť, ako na ne reagovať. Ak ste práve zamilovaná, od veľkého šťastia by ste chceli objať celý svet. Po čase sa však každý vzťah zmení na stereotypný a s tým nastupujú väčšie aj menšie problémy. Je to celkom normálny proces a potvrdilo sa, že každá láska počas svojej existencie prechádza šiestimi rozdielnymi fázami.

Dôležité je len to, aby sa vám ich podarilo rozoznať. Tak budete vedieť, aké nebezpečenstvá v partnerstve na vás práve teraz číhajú.

1. Poblúznenie
Na začiatku obidvaja v sebe vidíte svojich ideálnych vysnívaných partnerov. Za každých okolností sa snažíte dostať do blízkosti milovanej osoby. Ovláda vás zaľúbenosť a túžba.
Pozor: Ten, kto sa na začiatku vzťahu príliš prispôsobuje potrebám druhého a svoje necháva nenaplnené, začne mať čoskoro pocit, že do vzťahu viac dáva, ako dostáva.

2. Vysoké očakávania
Po roku až po dvoch vo vzťahu začnú vystupovať slabosti partnerov a ich vzájomné odlišnosti. Každý z nich sa začína viac starať o svoje vlastné záujmy. Každodenný stereotyp je súčasťou vzťahu, prekvapenia sa dejú málokedy.
Pozor: Teraz zo vzťahu neutečte, touto fázou musí prejsť každé partnerstvo. Radšej si spoločne plánujte budúcnosť. To vo vás posilní pocit spolupatričnosti.

3. Boj o moc
Rozdiely sú už v tejto fáze jasne viditeľné, momentálne sa každý snaží svoj náprotivok zmeniť podľa svojich predstáv. K tomu sa pridá nedôvera, zlosť a zvaľovanie viny na toho druhého.
Pozor: V tejto fáze sa vzťahy často rozpadajú. Tomu môžete počas hádok zabrániť tým, že si spomeniete na dobré stránky svojho partnera a na krásne spoločné zážitky. Keď svojej polovičke z času na čas zalichotíte, kompliment sa vám určite rád vráti.

4. Osudný siedmy rok
Napriek svojmu názvu táto fáza sa väčšinou začína už v štvrtom roku trvania vzťahu. Jeden z partnerov sa cíti obmedzovaný a utláčaný, a preto sa rozhodne vzťah ukončiť.
Pozor: Teraz stroskotáva 60 percent manželstiev. Ako sa to dá prekonať? Základom je o všetkom sa porozprávať. Len v dlhých a vysvetľujúcich rozhovoroch sa dajú prekonať rozpory a nedorozumenia.

5. Zmierenie
Po prekonaní rozdielov (približne medzi 4. a 10. rokom trvania vzťahu) nájdu k sebe partneri opäť cestu. Po predchádzajúcej fáze väčšinou pochopia, že svoj náprotivok majú radi aj s jeho chybami a slabosťami. A nesnažia sa ho už silou-mocou zmeniť.
Pozor: Hrozí nebezpečenstvo, že prítomnosť toho druhého budete vnímať ako samozrejmú a prestanete si ju vážiť. Pomôžu vám spoločné prechádzky a spoločné pripravovanie jedál.

6. Nové akceptovanie
Medzi partnermi sa konečne ustálila rovnováha medzi vzájomnou blízkosťou a zároveň samostatnosťou. Užívajú si prítomnosť toho druhého a zároveň ho akceptujú a milujú takého, aký je.
Pozor: Aby ste sa nedostali do stereotypu, mali by ste podnikať niektoré veci aj samostatne. Získate tak množstvo nových zážitkov, o ktoré sa môžete potom podeliť so svojím partnerom a naopak. Tak sa vám nestane, že si nebudete mať čo povedať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu