Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najhlučnejšími mestami sú New York či Buenos Aires

Buenos Aires
Buenos Aires

BUENOS AIRES - Podľa nedávnej štúdie, ktorá skúmala intenzitu hluku v jednotlivých svetových veľkomestách, je nahlučnejším mestom New York. Správu dnes zverejnil spravodajský server BBC.

Po New Yorku nasledujú japonské Tokio a Nagasaki a na štvrtej priečke sa nachádza Buenos Aires, dodala štúdia, ktorá sa opiera o zistenie Svetovej zdravotníckej organizácie.

V argentínskej metropole sa napriek prísnym zákonom, ktoré majú proti "hlukovému smogu" bojovať, situácia nijako nelepší. Príčin, prečo je mesto tak hlučné, je niekoľko. V meste či jeho bezprostrednom okolí žije na relatívne malom priestore približne 40 miliónov ľudí. Bývajú väčšinou vo výškových blokoch pozdĺž dlhých, rovných ulíc, ktoré zvuk dobre vedú.

Prosperujúca argentínska ekonomika taktiež zvýšila počet automobilov na už tak dosť preplnených cestách a rozkvet zažíva aj stavebníctvo. Hladinu hluku zvyšuje i hustá sieť autobusových liniek a vlaky, ktoré prechádzajú srdcom mesta. Okrem toho Buenos Aires cez deň pracuje a v noci žije; spiacich obyvateľov často rušia rytmy tanga.

WHO uvádza, že by "zdravá hladina" hluku nemala cez deň prekračovať 55 decibelov a v noci 45. Nadmerný hluk škodí nielen ušiam, ale môže spôsobovať či zvyšovať stres.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu