Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vianoce sú sviatkami hojnosti, nie však prejedania sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Čoraz viac ľudí myslí na zdravú výživu aj počas Vianoc a zvažuje ako skĺbiť tradíciu so zdravým životným štýlom. Prednosta 3. internej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Daniel Pella radí ako prežiť vianočné sviatky v pohode a zdraví.

„Tradičnú štedrovečernú večeru na Slovensku tvorí kapustnica, vyprážaná ryba, zemiakový šalát a k tomu kopec sladkostí. Avšak na zdravú výživu by sme mali myslieť aj počas sviatkov,“ zdôraznil Pella. Podľa neho to znamená mať na zreteli energetický príjem, výdaj a zloženie stravy. „Vianoce nemusia byť sviatkami prejedania sa. Dá sa urobiť zadosť tradíciám, a pritom si neublížiť,“ dodal.

Kapustnica podľa neho nie je vôbec nezdravá, pokiaľ to nepreženieme s údeným a mastnou klobásou. Rovnako aj pokrmy z rýb sú zdravé, ak sa vyhneme ich vyprážaniu. Horšie je to už so zemiakovým šalátom a sladkosťami. „Zemiakový šalát bude menším hriechom, ak ho pripravíme s bielym jogurtom namiesto nezdravej majonézy, a tiež je, samozrejme, dobré poznať mieru, čo sa týka kvantity,“ objasnil profesor.

V prípade sladkostí odporúča zdravšie, nemenej chutné sladké pripravené z tvarohu, ovocia, čokolády a s vysokým obsahom kakaa. Varuje pred rôznymi koláčmi obsahujúcimi vysoký obsah margarínu, a podľa neho by sme tiež mali uprednostniť hydinu a ryby pred červeným mäsom. Dôležitý počas sviatkov je aj pravidelný pohyb.

Ľudia by sa mali v čase sviatkov držať hesla „všetko s mierou“ a po slávnostnej večeri si skôr dopriať pohár vína ako tvrdý alkohol. Hlavné jedlo je podľa Pellu vhodné kombinovať so surovou zeleninou a niekoľkokrát počas dňa si dopriať aj ovocie. Telo tiež potrebuje vlákninu, veľa tekutín v podobe bylinných čajov a dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Pokiaľ to aj napriek týmto varovaniam s jedlom preženieme, mali by sme si podľa Pellu dopriať krátky očistný pôst v podobe vynechania obeda či večere.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu