Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Skauti majú vlajku z roku 1922

Václav Rubeš so vzácnou vlajkou z roku 1922. Zobraziť galériu (2)
Václav Rubeš so vzácnou vlajkou z roku 1922.

RUŽOMBEROK - Skautské múzeum v Ružomberku je jediné svojho druhu na Slovensku. Unikátne je aj zbierkou, ktorá predstavuje viac ako 17-tisíc predmetov. Nachádza sa medzi nimi vlajka z roku 1922 i vzácna magnetofónová nahrávka príhovoru zakladateľa svetového skautingu lorda Badena Powella.

"Múzeum vzniklo v roku 1997. Chceli sme zachovať dôkazy o skautskej činnosti v strednej Európe," povedal správca múzea Václav Rubeš. "Chceli sme vytvoriť aj dokumentáciu po nútenej izolácii východného bloku a predovšetkým mladým ľuďom priblížiť skautské hnutie v jednotlivých národných organizáciách," dodal Václav Rubeš, ktorý je skautom už viac ako 50 rokov.

Prevažnú časť návštevníkov múzea tvoria zahraniční turisti. Podľa Václava Rubeša domácich skauting nezaujíma, alebo o existencii múzea ani netušia. Prichádzajú však o veľa. Môžu si tam pozrieť historické dokumenty svetového i slovenského skautingu, fotografie, rovnošaty, odznaky, vlajky či rôzne iné predmety, ktoré súvisia so skautingom.

Skautské hnutie založil v roku 1907 lord Baden Powell. Ten mal kladný vzťah k prírode a k mládeži. Preto chcel, aby u mladých ľudí rozvíjali pozitívny vzťah k svojmu okoliu. To pretrváva až dodnes. Na naše územie prišiel skauting okolo roku 1910.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu