Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odtrhnutý kus útesu odhalil archeologický poklad

Mramorová socha pochádza ešte z čias starovekého Ríma Zobraziť galériu (3)
Mramorová socha pochádza ešte z čias starovekého Ríma

JERUZALEM - Po nedávnej búrke, počas ktorej sa pri izraelskom prístavnom meste Aškelon odtrhol kus útesu, sa objavila na povrchu mramorová socha ženy pochádzajúce z obdobia pred 1800 až 2000 rokmi. Oznámila to izraelská správa pamiatok. Socha, ktorej chýba hlava, váži asi 200 kilogramov a je 1,2 metra vysoká.

Hovorkyňa pamiatkovej správy Yoli Schwartzová povedala, že nález urobil náhodný chodec. Sochu už bola odviezli na ďalšie preskúmanie. Podľa všetkého bola súčasťou výzdoby rímskych kúpeľov.

"Je to krásna biela socha, ktorej chýba hlava a časť ruky. Zjavne sem bola dovezená z Talianska, Grécka alebo Malej Ázie a mohla stvárňovať bohyňu Afroditu. Žena má na sebe tógu a skulptúra je umiestnená na hranatom stĺpe. Jej odev je veľmi starostlivo vytvarovaný, je vidieť jemne vypracované prsty na nohách, sandále a malé prsia. Jednoducho nádherná socha," povedal archeológ Jigal Jisrael z pamiatkovej správy.

Hoci sa skulptúra zrútila z asi desaťmetrovej výšky, nerozbila sa. Z mora sochu vytiahli pomocou žeriavu a v nasleduúcich dňoch ju prevezú do vládnych trezorov v Bejt Šemeši.

V kusoch skaly a horniny, ktorá odpadla v búrke z útesu pri Aškelone, boli aj zvyšky budovy rímskych kúpeľov. Veľmi poškodená je ich podlaha vykladaná farebnou mozaikou. Mnoho dlaždíc a črepy nenávratne odniesla voda.

Izraelské pobrežie cez víkend zasiahla silná búrka a poškodila mnoho archeologických lokalít na pobreží Stredozemného mora. Jednou z nich je aj Caesarea so známym amfiteátrom a ďalšími archeologickými pamiatkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu