Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lekári urobili unikátne snímky dieťaťa počas pôrodu

Unikátny záber pôrodu Zobraziť galériu (2)
Unikátny záber pôrodu

BERLÍN - Keď pôrodníci berlínskej nemocnice v novembri oznamovali novopečenej mamičke, že má syna, mali pravdepodobne väčšiu radosť než ona sama. Príchod malého Duncana na svet totiž podľa nich ako prvý zaznamenali pomocou tomografu. Mohli si tak v trojrozmernom rozlíšení prezrieť priechod dieťaťa telom matky.

Lekári veria, že vďaka unikátnym záberom budú schopní rýchlejšie a účinnejšie zasahovať v kritických fázach pôrodu a prídu na kĺb jeho nepoznaným stránkam.

Aby takto mohli zachytiť posledných 45 minút pôrodu, museli postaviť takzvaný otvorený tomograf s obmedzeným hlukom, v ktorom bolo dostatok miesta pre rodičku i zdravotnícky personál a ktorý umožnil v jeho magnetickom poli používať elektronické prístroje. Musel byť tiež schopný zaznamenávať obrázky napriek pohybom matky a dieťaťa. Príprava projektu tak zabrala dva roky.

"Je to taká malá senzácia," radovali sa z výsledku členovia vedeckého tímu zloženého z pôrodníkov, rádiológov a technikov. "Prebiehalo to tak hladko, ako by sme to robili každý deň," dodali.

Zdravotné riziko matke ani dieťaťu vraj nehrozilo. Tomograf totiž nevysiela žiadne škodlivé žiarenie a útroby ľudského tela zobrazuje za využitia silného magnetického poľa. Kvôli tomu ale museli inžinieri zostrojiť nový prístroj na monitorovanie činnosti srdca chlapčeka.

"Museli sme zabezpečiť, že v tak silnom magnetickom poli bude CTG (kardiotokograf, pozn.) na kontrolu srdca dieťaťa fungovať," vysvetlil technik Felix Güttler. Aby kvôli hluku tomografu nedošlo k poškodeniu sluchu novorodenca, vypol ho personál hneď potom, čo Duncan vystrčil hlavičku. Podľa nemocnice sa chlapcovi aj jeho matke darí výborne.

V budúcnosti chcú berlínski lekári vykonať ešte päť takýchto pôrodov. Ich cieľom je lepšie pochopiť priebeh pôrodu a správanie sa ešte nenarodeného dieťaťa. Radi by tiež osvetlili, prečo je pri 15 percentách tehotenstva nutný cisársky rez kvôli zastaveniu pôrodu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu