Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jogínka (92) prekonáva starnutie i zemskú príťažlivosť

Tao ako vyše 90-ročná predvádza pozíciu páva Zobraziť galériu (3)
Tao ako vyše 90-ročná predvádza pozíciu páva

NEW YORK - Neexistuje nič, čo by ste nedokázali, opakuje Tao Porchonová-Lynchová svojim žiakom. Má 92 rokov a v štúdiu Strala vyučuje jogu. Pre tých, ktorí jej neveria, predvedie svoje telo v pozícii páva odporujúce zemskej príťažlivosti. Napísala o tom agentúra Reuters.

"Od úrazu zápästia som to zatiaľ nerobila, až tu. V joge ma každé vdýchnutie vracia na správnu cestu," hovorí žena, ktorá sa venuje tomuto cvičeniu už 70 rokov. Stretla sa pritom s Mahátmom Ghándhím, predvádzala módu v Paríži, vystupovala na javiskách v Londýne a hrala aj pre štúdio MGM v Hollywoode. Keď bola počas druhej svetovej vojny vo francúzskom odboji, prekonávala strach vďaka jogínskemu dýchaniu.

Porchonová-Lynchová sa narodila v indickom zväzovom štáte Puttuččéri a jogu sa učila u legiend tohto umenia Indry Deviho a B.K.S. Ijengara. Prvýkrát si jogou začala zarábať, keď mala 50 rokov. V roku 1982 si založila westchesterské štúdio jogy, kde vyučuje jogu 20 hodín týždenne a vyškolila už 300 inštruktorov. K jej obdivovateľkám sa radí herečka Jane Fondová a mnoho príslušníkov mladej jogínskej generácie.

Podľa majiteľky štúdia Strala Tary Stilesovej je Porchonová-Lynchová žijúcim dôkazom toho, že joga naozaj funguje. Pre Porchonovú-Lynchovú sú najväčšou inšpiráciou ľudia, ktorí pri pohľade na nejakú pozíciu vylučujú, že by ju dokázali zaujať. "Keď potom zistia, že to nie je pravda, objaví sa im na tvári blažený úsmev," vysvetľuje.

Keď práve necvičí jogu, venuje sa svojej ďalšej vášni, spoločenskému tancu. Podrobila sa výmene bedrového kĺbu, ale to jej nebráni zúčastňovať sa tanečných podujatí. "Tanec je pokračovanie jogy, rovnako ako hudba. Hudba, joga a tanec vychádzajú z vášho vnútra," hovorí.

Jogínka momentálne pracuje na svojom životopise, dokončuje dokument o joge a tanci, ktorý ju nedávno priviedol k preletu nad Himalájami. Strah jej údajne naháňajú jedine ľudia, ktorí telefonujú za volantmi svojich áut.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu