Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Umelec na vozíku: Chcem opäť fotiť

Fotograf je odkázaný na pomoc blízkych. Manželka Mária je mu životnou oporou.
Fotograf je odkázaný na pomoc blízkych. Manželka Mária je mu životnou oporou.

RUŽOMBEROK - Miroslav Cheben (67) z Ružomberka je pripútaný na invalidný vozík a odkázaný na pomoc blízkych. Aj napriek tomu pravdepodobne nemá medzi slovenskými fotografmi konkurenciu. Hoci fotoaparát v rukách už neudrží, v digitálne manipulovaných snímkach dosahuje nemalé úspechy.

"S fotografovaním som začal ako 32-ročný a to dokumentárnymi fotografiami. Neskôr to boli umelecké snímky prírody. Takto by to asi pokračovalo až doteraz, keby neprišiel rok 1986...“ A príhoda, ktorá mu zasiahla pravú hornú a dolnú končatinu. Nasledovala úspešná rehabilitácia, ale v roku 1997 prišli ďalšie dve náhle mozgové príhody. Po nich zostal Miroslav Cheben imobilný.

"Ani potom som sa nenechal od fotografií odtrhnúť. Vďaka mojim blízkym a priateľom sa im venujem stále. Prostredníctvom počítača upravujem fotografie z môjho archívu rôznym spôsobom a niekedy ich spájam s hudbou do pásiem. Rozmýšľam aj o tom, že by som ich ponúkol verejnosti ako súčasť relaxačných cvičení," dodal Miroslav Cheben.

Fotograf sa nedokáže sám posadiť, postaviť, stáť ba ani chodiť. Stále však v ňom žije túžba opäť chytiť fotoaparát, ísť do Tatier a spraviť tam niekoľko záberov. "S fotoaparátom na statíve a s ďiaľkovým ovládaním by sa mohol môj sen splniť. Ja tomu verím."



Miroslav Cheben usporiadal takmer 40 autorských výstav. Po ťažkom zdravotnom postihnutí ich bolo 12 po celom svete. Jeho prácu poznajú aj napríklad v Andorre USA či Brazílii. Je nositeľom medzinárodných a domácich fotografických titulov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu