Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pozor! Ohrozuje nás nadváha

BRATISLAVA - Odborníci bijú na poplach! V dôsledku nezdravého životného štýlu trpí metabolickým syndrómom, čo je spojenie obezity, vysokého krvného tlaku a zvýšenej hladiny cukru v krvi, každý štvrtý dospelý Slovák. Zaraďujeme sa tým k európskym i svetovým špičkám. Čo je však horšie, každoročne sa zvyšuje počet detí trpiacich nadváhou a obezitou.

Metabolický syndróm je v podstate výskyt niekoľkých rizikových faktorov súčasne, ktorých neliečenie môže vyústiť do cukrovky, srdcového infarktu či cievnej mozgovej príhody.

Aké sú hlavné príznaky
Pre včasné odhalenie syndrómu sú dobré pravidelné vyšetrenia u lekára, ktorý okrem krvného tlaku zistí aj výšku hladiny tukov, cukrov a cholesterolu. Jeho prítomnosť však môžete odhaliť aj sami, a to jednoduchým spôsobom - obvodom pásu a indexom telesnej hmotnosti (BMI). U mužov by obvod nemal presiahnuť 102 cm a u žien 88 cm. Nízke zdravotné riziko predstavuje hodnota BMI pod 25. K tejto hodnote sa dostanete vydelením vašej hmotnosti druhou mocninou vašej výšky.

Postupné zdravotné problémy
Za jednu z príčin vzniku syndrómu sa považuje centrálna obezita - teda hromadenie tuku v oblasti pása, ako aj nesprávna výživa a nedostatok pohybu. Aj keď pacient zo začiatku nemá žiadne ťažkosti, tie sa časom rozvíjajú a prejavia sa poškodením ciev, zmenami v obličkách, zvýšeným rizikom poruchy zrážania krvi alebo spomalením produkcie inzulínu.

Zodpovednosť je na pacientovi
Predpisované lieky pri liečbe metabolického syndrómu znižujú tlak a vysokú hladinu tukov a cukrov v krvi, čím však vo väčšine prípadov pôsobia na jeho prejavy, ale nie príčiny. Tie musí odstrániť samotný pacient zlepšením životného štýlu, a to pohybom, diétou, obmedzením cukrov a tukov, ako aj vzdaním sa fajčenia.

Príznaky metabolického syndrómu
- nadbytok tukového tkaniva v oblasti pásu
- nižšia hladina "dobrého" HDL cholesterolu
- vyššia koncentrácia tukových častíc triglyceridov v krvi
- vysoký krvný tlak
- zvýšená hladina krvného cukru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu