Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Snívanie s otvorenými očami je príčinou pocitu ľudského nešťastia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CAMBRIDGE - Podľa americkej štúdie ľudia venujú polovicu svojich myšlienok snívaniu o tom, že sa nachádzajú na inom mieste alebo sa venujú inej aktivite. Takéto myšlienky ich však robia nešťastnými.

"Schopnosť premýšľať o tom, čo sa reálne nedeje, je kognitívny čin a vyžaduje emocionálne náklady. Ľudská myseľ je blúdivá a blúdivá myseľ je nešťastná," napísali psychológovia Matthew Killingsworth a Daniel Gilbert z Harvardskej univerzity v magazíne Science.

Štúdia skúmala 2 250 respondentov prostredníctvom aplikácie telefónu iPhone a v náhodných intervaloch sa ich pýtala, či sú šťastní, čo práve robia, či o tom rozmýšľajú alebo ich myseľ sníva o inej aktivite. Výskum odhalil, že mysle respondentov blúdili 46,9 percenta času. Opýtaní odpovedali, že najšťastnejší sú počas pohlavného styku, cvičenia a konverzácie.

Naopak, najmenej šťastní sú, keď používajú počítač, oddychujú alebo pracujú. Výskumníci zistili, že iba 4,6 percenta ľudského šťastia zapríčinila momentálna aktivita. "Blúdivá myseľ je vynikajúcim prognostikom šťastia, " povedal Killingsworth, pričom výskum ukázal, že snívanie s otvorenými očami je vo všeobecnosti príčina, nie dôsledok nešťastia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu