Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Aj veľryby si môžu na slnku spáliť pokožku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Slnečné lúče môžu spôsobiť popáleniny pokožky aj u veľrýb. Zistil to tím britských a mexických vedcov, ktorý o tom informoval v časopise Proceedings of the Royal Society B.

Odborníci na čele s Laurou Martinez-Levasseur z University of London tri roky skúmali vráskavce obrovské (Balaenoptera musculus), vráskavce myšok (Balaenoptera physalus) a vorvane tuponosé (Physeter macrocephalus) vo vodách Kalifornského zálivu. Vedci najprv veľryby fotografovali, aby na ich pokožke identifikovali pľuzgiere, z ktorých následne odoberali vzorky pokožky. Tie potom pomocou mikroskopu preskúmali a dospeli k záveru, že tieto pľuzgiere sú dôsledkom popálenia slnečnými lúčmi. Experti v odobratých vzorkách neobjavili žiadne príznaky rakoviny pokožky, chcú však zistiť, ako veľryby reagujú na poranenia spôsobené slnečnými lúčmi na úrovni génov.

Vedci taktiež zistili, že svetlejšie sfarbené vráskavce obrovské mávajú pľuzgiere častejšie než tmavšie vráskavce myšok. Príčinou tohto faktu je podobne ako ľudí hladina hnedého pigmentu melanínu, ktorá je u tmavšie sfarbených veľrýb vyššia. U vráskavcov obrovských okrem toho vedci počas doby trvania výskumu zaznamenali zvyšujúci sa počet pľuzgierov, čo môže byť spôsobené zvýšenou mierou ultrafialového žiarenia buď v dôsledku stenčovania ozónovej vrstvy alebo menšou oblačnosťou. Informáciu zverejnila webová stránka www.bbc.co.uk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu