Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Najväčšie semenníky na svete má lúčna kobylka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britskí vedci urobili šokujúci objav. Lúčna kobylka s latinským názvom Platycleis affinis má v pomere k zvyšku tela najväčšie semenníky na svete. Ak by sa porovnateľný pomer prepočítal na človeka, boli by výsledkom semenné vačky, vážiace zhruba desať kíl, uviedli vedci v dnes zverejnenej štúdii.

Podľa vedcov skúmané semenníky kobylky tvoria 13,8 percenta jej tela. "Nemohli sme veľkosti tých orgánov uveriť. Vyzeralo to, ako by zapĺňali celé brucho," povedal ekológ Karim Vahed z britskej University of Derby. Pri porovnaní porazila 21 ďalších druhov kobyliek a koníkov.

Avšak bez ohľadu na svoju pohlavnú prebujnenosť neprodukuje tento hmyz väčšie množstvo spermií v ejakuláte ako iné druhy, čo otvára zaujímavé otázky v rámci evolučnej teórie, dodali vedci.
   
V prírode majú tendenciu k väčším semenníkom tie živočíšne druhy, u ktorých sú promiskuitnejšie samičky, a teória hovorí, že samec produkujúci najviac spermií má výhodu oproti svojim milostným rivalom. Ale Platycleis affinis možno vedcov prinúti túto teóriu prepísať, uviedli autori štúdie.
  
"Tradične sa predpokladá, že keď sú samičky promiskuitné, využívajú samčekovia veľké semenníky k uvoľneniu veľkého množstva spermií, aby 'spláchli' súpera," povedal vedec James Gilbert z Cambridgskej univerzity. "Naša štúdia ukazuje, že tento predpoklad budeme musieť zrevidovať. Vyzerá to, že semenníky môžu byť tak veľké preto, aby umožnili samcom páriť sa opakovane bez toho, aby sa ich zásoby spermy vyčerpali."
  
"Nadmerné semenníky u kobyliek umožňujú samčekom preniesť relatívne malé množstvo ejakulátu do väčšieho počtu samičiek,"
dodal Vahed. "Samčekovia tak v podstate nedávajú všetky svoje vajíčka - teda spermie - do jedného košíka."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu