Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V predajných automatoch ponúkajú živé kraby

Čínsky krabomat
Čínsky krabomat

PEKING - Číňania, ktorí sú príliš časovo vyťažení dochádzaním do práce, než aby si stihli nakúpiť v supermarkete, majú novú, výživovo hodnotnú alternatívu ku chrumkavým lupienkom, čokoládovým tyčinkám a šumivým nápojom, ktoré zvyčajne ponúkajú predajné automaty na železničných zastávkach. Využiť môžu teraz aj automaty ponúkajúce živé kraby, napísal britský denník The Daily Telegraph.

"Krabomaty" sa objavili na niekoľkých staniciach v Nan-ťing, hlavnom meste provincie Ťiang-su. Inštalovala ich tu miestna firma snažiaca sa využiť čím ďalej tým hektickejší životný štýl mestských obyvateľov.

Krab riečny alebo aj krab čínsky (Eriocheir sinensis), známy v Číne ako "ta-ča", je obľúbenou delikatesou v mestách Nan-ťing, Chang-čou či Šanghaj pozdĺž delty rieky Jang-c'-ťiang. Automaty ho ponúkajú v troch veľkostiach - veľký, stredný a malý - za cenu v prepočte od zhruba 1,6 do 6 eur.

Kraby sú balené v plastikových škatuľkách a podchladené na päť stupňov Celzia, čo je dostatočne nízka teplota k ich ochromeniu, ale zároveň udržanii nažive. Nápis pri predajných automatoch informuje, že zákazník, ktorému by sa náhodou ušiel uhynutý krab, dostane tri živé ako náhradu.

"Zákazníci boli najprv trochu skeptickí, mali strach, či sú tie kraby živé. Ale potom sa presvedčili a vracajú sa. Predávame denne stovky krabov a cez víkendy ešte viac," povedal generálny manažér spoločnosti Twin Lake Crab Co. Wu Čen-tich.

Firma teraz plánuje rozšíriť pole svojej pôsobnosti do ďalších miest a možno aj do Japonska, kde sa predajné automaty ponúkajú prakticky čokoľvek - od vajíčok až po dáždniky.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu