Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prvý hotel s nulovou spotrebou energií postavili vo Viedni. Kedy sa aj u nás bude stavať hospodárne?

Hotel s nulovou spotrebou energií Zobraziť galériu (4)
Hotel s nulovou spotrebou energií

Po budovateľskej ére masívnej výstavby kedy otázka ekológie bola odsúvaná do úzadia, sa šetrný prístup k životnému prostrediu stáva nezanedbateľným vo všetkých oblastiach ľudskej činnosti. Ochranárske združenia už dlhú dobu bijú na poplach – ak chceme zachovať plnohodnotný život na Zemi, globálny eko-prístup je nevyhnutnosť.

Podobné katastrofy akou bola nedávna havária na ropnej plošine v Mexickom zálive, sú vztýčeným varovným prstom. Nabádajú nás k potrebe prehodnotiť zmýšľanie a vyhľadávať také riešenia, ktoré sú nezávislé od vyčerpateľných prírodných zdrojov.

Je mnoho spôsobov ako môže bežná domácnosť zaviesť myslenie šetrné voči prostrediu do praxe. Výrazný efekt by však prinieslo, keby ľudia bývali v domoch, ktoré spotrebujú práve toľko energie, koľko sami vyrobia. Túto myšlienku kodifikovala aj Európska únia vo svojej smernici o Energetickej hospodárnosti budov, ktorá hovorí o tom, že od 31.12.2020 by všetky nové budovy mali mať takmer nulovú spotrebu energie. Stavbári, projektanti aj architekti pod vplyvom uvedených skutočností menia svoje myslenie. Do svojich projektov implementujú systémy pre obytné a úžitkové budovy plynulo pokrývajúce nároky na vykurovanie a chladenie obnoviteľnými energiami.

S cieľom zvýšiť povedomie o týchto dôležitých otázkach, sa 14. októbra 2010 v priestoroch Incheby koná medzinárodná konferencia s názvom Energeticky efektívne stavať a obnovonať. Pod organizačnou taktovkou spoločnosti Rehau vystúpia známi odborníci zo Slovenska i zo zahraničia, aby prezentovali najnovšie poznatky a odporúčania pre rozvoj stavebníctva.

Na konferencii záväzky vyplývajúce zo smernice Európskej únie podrobne vysvetlí profesorka Zuzana Sternová z Technického skúšobného ústavu stavebného vo svojej prednáške s témou Podmienky a požiadavky energetickej hospodárnosti budov. V stavbách sú často zaznamenávané energetické straty cez okná a dvere. Profesor Ivan Chmúrny zo Slovenskej technickej univerzity predstaví Progresívne riešenia otvorových výplní.

V ročnom zúčtovaní nákladov na bývanie tvorí vykurovanie najvýraznejšiu položku. Progresívne systémy vykurovania nových budov a ich využitie v obnove stavieb bude prezentovať Igor Krajčovič zo spoločnosti Rehau. Konferencia vyvrcholí komplexným predstavením projektu stavby fungujúcej v súlade s prísnymi nárokmi na úsporu energií. Vo Viedni bol postavený prvý hotel na svete s nulovou spotrebou energie. Svoje skúsenosti s prevádzkovaním hotela Boutique Stadthalle sprostredkuje priamo jeho majiteľka Michaela Reitterer.

Stavebníctvo značne utrpelo dôsledkami hospodárskej krízy. Implementácia princípov energetickej hospodárnosti do rekonštruovaných budov a výstavba nových projektov s takýmito vlastnosťami by mohli znamenať cestu k oživeniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu